Hizb ut Tahrir Nederland

“Niemand heeft het recht om niet beledigd te worden”, aldus Rutte afgelopen vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie[1]. Het verwijderen van de dubbele ontkenning in deze zin resulteert in “iedereen heeft het recht om beledigd te worden”.  Het lelijke gezicht van de vrijheid van meningsuiting komt zo langzaam maar zeker naar boven. Een systeem, land of een ideologie die dit recht om te beledigen beschouwt als het belangrijkste grondrecht is ideologisch failliet.

Wat dit faillissement alleen maar groter maakt is het meten met twee maten wanneer het gaat om de bewegingsvrijheid in het domein van belediging. Er is namelijk wel een beperking hieraan, maar een beperking die strookt met de normen en waarden van het ‘vrije westen’. Opzettelijke belediging van de koning (majesteitsschennis) wordt namelijk gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of een geldboete van de vierde categorie. Zelfs Charlie Hebdo, de moraalridders van het vrije woord, blijkt een limiet te hebben aan hun fanatisme op het moment dat zij cartoonist Maurice Siné moeten ontslaan vanwege een spotprent die door sommigen als antisemitisch beleefd werd[2]. Ook de vervolging van de Arabisch Europese Liga om een tekening over de holocaust, die als discriminerend werd aangemerkt[3], liegt er niet om. Vrijheid van meningsuiting, maar alleen als het hen goed uitkomt.

PvdA-voorman Lodewijk Asscher gaf aan dat vrijheid “ononderhandelbaar” is[4]. Los van het feit dat dit geen bestaand Nederlands woord betreft getuigt dit ook van een duidelijke verdraaiing van de werkelijkheid. Voorgaande voorbeelden geven namelijk wel aan dat er sprake is van onderhandelingsruimte binnen de vrijheid van meningsuiting. De hoogste bieders bepalen deze ruimte en de moslims zijn daar geen onderdeel van.

De petitie “strafbaar stellen beledigen van de Profeet” is een duidelijke indicatie van het sentiment van de moslims als het gaat om de eer van de Profeet saw. Ongeacht de onwaarschijnlijkheid dat een dergelijk wetsvoorstel door de tweede en eerste kamer heen komt laten wij hier op deze wijze als moslimgemeenschap zien dat wij het niet accepteren dat er bewust grenzen van fatsoen worden overschreden om een internationale gemeenschap te kwetsen.

De dubbelzinnigheid en hypocrisie van de vrijheid van meningsuiting is niet nieuw als het gaat om het beledigen van Islam en de profeet saw. Daarom dienen wij ondubbelzinnig duidelijk te maken dat wij als moslims belediging jegens Islam en de profeet saw nooit en te nimmer zullen accepteren. Wij roepen de moslims op om dit perspectief te omarmen en hier geen tussenpositie in te nemen.

وَلِلَّهِ ٱلۡعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِۦ وَلِلۡمُؤۡمِنِينَ وَلَٰكِنَّ ٱلۡمُنَٰفِقِينَ لَا يَعۡلَمُونَ

En alle macht behoort aan Allah en Zijn Boodschapper en aan de gelovigen, maar de hypocrieten weten het niet.


[1]https://www.nu.nl/politiek/6088845/rutte-over-spotprenten-we-kunnen-niemand-beschermen-tegen-belediging.html

[2]https://globalnews.ca/news/1774287/charlie-hebdo-satire-isnt-new-but-exposes-whats-ok-to-mock/amp/

[3]https://www.trouw.nl/nieuws/om-vervolgt-arabisch-europese-liga-om-cartoon~bfe4e959/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

[4]https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/politici-en-leraren-reageren-op-onderduiken-leraar-die-spotprent-toonde-vrijheid-is-ononderhandelbaar~b584137a/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland