Hizb ut Tahrir Nederland

Zwitserse inlichtingendienst Alp Services betrokken bij lastercampagne tegen moslims in Europa

Uit recent gepubliceerde stukken van de NRC blijkt dat de emir, Mohammed bin Zayed van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), het Zwitserse inlichtingenbedrijf Alp Services heeft ingeschakeld om de Moslimbroederschap in Europa aan te vallen. Alp Services is vervolgens gestart met een grootschalige lastercampagne tegen personen, instellingen en organisaties die vermeende banden zouden hebben met de Moslimbroederschap. In diverse Europese landen, waaronder Nederland, werden deze personen en organisaties publiekelijk zwartgemaakt en vervolgens tegengewerkt door de overheden.

De informatie die door de NRC werd gebruikt, is afkomstig van het Franse onderzoeksplatform Mediapart. Deze nieuwswebsite heeft documenten en foto’s verkregen uit het gehackte serversysteem van het Zwitserse inlichtingenbedrijf Alp Services. Deze gelekte informatie, bekend als het onderzoek ‘Abu Dhabi Secrets’, is vervolgens gedeeld met andere media van het European Investigative Collaborations (EIC) netwerk, waaronder NRC.

Mario Brero, de oprichter van het Zwitserse inlichtingen- en communicatiebureau Alp Services, is gespecialiseerd in wat hij zelf ‘dark PR’ noemt: het verspreiden van negatieve informatie over een doelwit. Hij beschrijft het als een uiterst agressieve en offensieve tactiek om iemands imago te vernietigen.

Alp Services schakelt Lorenzo Vidino in, een prominente “extremisme-expert” en directeur van het extremismeprogramma van de George Washington University, om het vuile werk op te knappen. Vidino speelt gevoelige informatie door over vermeende Moslimbroeders, die vervolgens gebruikt werden voor beïnvloedingsoperaties namens de Emiraten. Ook werd hij regelmatig ingeschakeld in Europese landen voor onderzoek naar de islam en moslims. In Nederland heeft hij gesprekken gevoerd over de Moslimbroederschap met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en diverse mediaorganisaties. Vidino beschrijft de Moslimbroederschap als een sluipend gevaar en roept Europese landen op om zich niet in te laten met organisaties die hij tot het brede netwerk van de beweging rekent. De Nederlandse overheid heeft gehoor gegeven aan zijn denkbeelden en publicaties, wat heeft geleid tot de discriminerende mini-enquête die de Tweede Kamer in 2019 en 2020 heeft gehouden over buitenlandse financiering van moskeeën.

De ironie is dat de Nederlandse overheid, die zogenaamd buitenlandse invloed op moskeeën en andere islamitische instellingen wilde tegengaan, zelf beïnvloed is door buitenlandse beïnvloeding. Bovendien was deze buitenlandse beïnvloeding niet gebaseerd op feiten, maar op een leugenachtige campagne die bewust moslims en islamitische organisaties in diskrediet wilde brengen.

De uiterst nonchalante houding van politici nadat zij kennis hebben genomen van deze berichtgeving bevestigt de vooringenomenheid tegen islam en moslims. Duistere organisaties zoals Alp Services en “extremisme-experts” zoals Lorenzo Vidino, die een grote afzetmarkt zien in het tegengaan van de islam, werden met open armen ontvangen omdat het naadloos past in het bestaande anti-islambeleid.

Als moslimgemeenschap moeten we alert zijn en dit soort gebeurtenissen beoordelen binnen de context van het anti-islambeleid, waarbij groepen tegen elkaar worden uitgespeeld. De aanval op de Moslimbroederschap is een aanval op de moslimgemeenschap, net zoals een aanval op de salafibeweging of andere groepen binnen de moslimgemeenschap een aanval is op de moslimgemeenschap.

Okay Pala Directeur Media Bureau Hizb ut Tahrir Nederland

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland