Als moslims en dawah-dragers, staan wij voortdurend in contact met anderen om de islamitische boodschap uit te dragen. Islam voorziet ons van veel advies, over de manier waarop wij in ons dagelijks leven met mensen om zouden moeten gaan. Deze kennis kan ons helpen bij problemen in onze relaties met anderen. De nadruk wordt met name gelegd op ons eigen gedrag tegenover anderen. Het helpt ons om op een wijze met hen om te gaan, die niet alleen voor onszelf prettig is, maar vooral helpt bij het tevredenstellen van Allah (swt). Een aantal mooie voorbeelden van islamitische adviezen over ons gedrag tegenover anderen zijn:
Nederig zijn tegenover de gelovigen:
وَاخْفِضْ جَنَاحَكَ لِلْمُؤْمِنِينَ
“En verlaag jouw vleugels (d.w.z. wees zachtaardig) voor de gelovigen..”(VBK soera Al-Hijr, vers 88)
فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنْ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ
“En het was dankzij de Genade van Allah dat jij zacht in de omgang was met hen. En als jij streng en hardvochtig was geweest, dan zouden zij rondom jou uiteengaan. Dus neem hen in genade aan en vraag (Allah) om vergiffenis voor hen. En raadpleeg hen over de zaak. Zodra jij dan een beslissing neemt, stel dan je vertrouwen in Allah. Waarlijk, Allah houdt van degenen die hun vertrouwen in Hem stellen.”(VBK soera Aali ‘Imrān, vers 159)
Positief denken over anderen:
Het is overgeleverd door Omar (ra) dat hij zei: “Denk niet slecht over een woord dat jouw broeder heeft gebruikt, als je er een goede interpretatie voor kunt vinden.”
Excuses zoeken voor de fouten die men kan maken:
De boodschapper van Allah (saw) heeft gezegd:
“Kijk over de fouten van gerespecteerde mensen heen”. [Aboe Dawoed, van Aboe Hoerairah (ra)]
Vergevensgezind zijn tegenover een andere gelovige:
“Heb genade met degenen die op aarde zijn en Degene die boven de hemelen is zal genade met jullie hebben.” [Tirmidhi]
Geen wrok koesteren tegenover elkaar:
Bin Hazm en Abdur Razzaq hebben overgeleverd, dat Omar ibn Al-Khattab (ra) het volgende zei: “Degene die niks zegt op het moment dat hij ziet dat een ander iets doet, maar er nadien op terugkomt, spreekt uit wrok.”
De bovenstaande punten kunnen de gelovigen helpen, bij het vormen van een goede relatie met elkaar. Het kan helpen om onze relaties met anderen naar een hoger niveau te brengen, waarbij onze band een middel zal worden om dichterbij Allah (swt) te komen.
Dit gezegd te hebben, dienen we onszelf ook te bewapenen met islamitische concepten, over situaties waarin onze omgang met anderen niet leidt tot een vruchtbare relatie.
Als dawah-dragers moeten wij begrijpen hoe groot de invloed van het opgroeien in niet-Islamitische samenlevingen op onze sjachsiyya (persoonlijkheid) is. We moeten beseffen dat alle samenlevingen, zowel in het Westen als in het Oosten, op verschillende gebieden problemen ervaren op het gebied van ongeloof, individualisme, egocentrisme, nationalisme, immoraliteit en nog veel meer concepten die haaks staan op Islam. Deze concepten beïnvloeden iedereen in de samenleving, zelfs degenen die hun best doen om Islam na te leven. Wanneer wij op jonge leeftijd niet worden opgevoed met islamitische concepten die ons helpen bij het opbouwen van sterke relaties met elkaar, wordt het moeilijker om de negatieve concepten die wij hebben los te laten. Concepten zoals vergiffenis, nederigheid, wederzijds respect, positief denken over elkaar, vormen allemaal de basis voor een goede relatie.
Maar wat als we al geruime tijd ons uiterste best doen om goed gedrag te tonen, maar het geen positieve invloed lijkt te hebben op een moeilijke relatie. Hoe kunnen we onszelf en de ander dan helpen om nog steeds een goede relatie te behouden, waarin Allah jouw inzet begrijpt en tevreden zal zijn met jouw handelingen. Hierbij een aantal punten waaraan we vast kunnen houden, wanneer wij met dit specifieke probleem te maken hebben:
Zoals met alle problemen, heeft Allah (swt) ons bevolen om hulp te zoeken middels geduld en het gebed.
Het is overgeleverd dat de Boodschapper (saw) – wanneer iets belangrijk voor hem was – zijn toevlucht tot het gebed zocht. Het is een troost voor de gelovige, om zijn Heer, de meest Verhevene hierbij te raadplegen, en door dit te doen, zijn hart rust te geven. Je zou Allah moeten vragen om met deze moeilijke relatie op zo’n manier om te gaan dat het goedheid voor jou en de dawah zal brengen. Je zal opmerken dat Allah (swt) jouw situatie of het gezelschap waarin je verkeert zal veranderen.
Het is nu belangrijker dan ooit om jouw gedrag op de beste manier, zoals Islam heeft voorgeschreven te vormen.
Wanneer we in het westen opgroeien, krijgen we vaak te maken met concepten als ‘vergelding’. Dit kan praktisch betekenen dat we onze goede manieren vergeten en boos en emotioneel reageren. We moeten ons best doen om niet in deze manier van denken te vervallen. We moeten eerlijk tegenover onszelf en Allah (swt) blijven en dus uitblinken in het gedrag dat Allah (swt) tevreden zal stellen.
Wanneer we de tevredenheid van Allah (swt) als ons hoofddoel stellen, zullen wij nooit teleurgesteld raken door de reactie van anderen.
Ondanks dat het moeilijk is om niet de reactie te krijgen die je verdient of de erkenning voor jouw inspanningen, weet dat Allah Alziend is en dat jij op een manier hebt gehandeld die Allah tevreden stelt. Dit is zo’n sterk en positief gevoel dat niemand kan wegnemen.
Vraag Allah om vergiffenis voor alle fouten die jij hebt gemaakt.
Als gelovigen kunnen we ieder probleem omdraaien, zodat het een zegen wordt. Ieder probleem kan ons helpen om de aandacht op Allah (swt) en onze relatie met Hem te vestigen.
En denk tot slot altijd aan de volgende overlevering:
‘’Geen ellende en ziekte treft de moslim, noch zorg, verdriet, schade of pijn, en zelfs geen doorn die hem prikt, of Allah zal vanwege dit enkele zonden van hem kwijtschelden.” (Overgeleverd door al-Boecharie)
Yasmin Malik
Lid van het Centraal Media Bureau van Hizb ut Tahrir