Hizb ut Tahrir Nederland

Vraag:Mag een vrouw in de winter een kledingstuk, zoals een jas, over haar jilbaab dragen?

Antwoord:De jelbab is een gewaad wat het lichaam bedekt van de nek tot aan de voeten en wat gedragen wordt in het openbare leven (buitenshuis).

Boechari heeft overgeleverd dat Hafsa bint Sirien heeft gezegd:

“Wij verboden onze buren op de feestdag naar buiten te gaan, toen kwam Qasar beni Khalaf en vertelde dat haar zwager 12 slagvelden met de Profeet (saw) heeft meegemaakt en haar zus was bij 6 van die slagvelden aanwezig en zei: Wij verzorgden de patiënten en behandelden de gewonden. En ze zei: Oh Profeet (saw), is het erg als één van ons geen jelbab heeft en zonder jelbab naar buiten gaat? Hij (saw) zei: “Laat haar de jilbaab van haar vriendin aantrekken.””

En in de winter kan de vrouw een lange wijde jas dragen die haar tegen de kou beschermt als vervanging van de jilbaab, omdat het een tot aan de voeten wijdvallend gewaad is of een gewaad dat het lichaam van de nek tot aan de voeten bedekt.

Wat een korte jas betreft, dat mag over de jilbaab gedragen worden, daar schuilt geen kwaad in, omdat zij zich aan de kledingvoorschrift van de jilbaab heeft gehouden. Maar de jas mag niet te strak zijn waardoor haar contouren geaccentueerd worden, en het geen vorm van versiering wordt.

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland