Hizb ut Tahrir Nederland

Macron’s uitspraken, de uiting van een ideologische crisis

Emmanual Macron bevindt zich in zwaar weer. Frankrijk, het baken van vrijheid, secularisme, feminisme en liberalisme van Europa maakt een meerkoppige crisis mee die op meerdere aspecten het leven van de Fransen hevig heeft beïnvloed. De Fransen hebben te kampen gehad met hevige gele hesjes protesten aan het einde van 2019 en begin van 2020 en vanaf maart 2020 met de coronapandemie, de lock-down en de consequenties ervan. Bij het naslaan van de laatste statistieken over Frankrijk kunnen wij spreken van een land in moeilijkheden. Er is sprake van een extreme stijging in coronagevallen, een catastrofale economische situatie tezamen met een werkloosheidscijfer van 11,5%[1]. Dr. Joseph Downing, een onderzoeker aan de London School of Economics gaf tijdens een demonstratie[2]aan dat de perceptie heerst dat Macron de corona-aanpak volledig verpruts heeft.

Toch is hetgeen waar Macron op 2 oktober 2020 aandacht aan heeft besteed een plan om het zogenaamde “Islamitische Separatisme” te bestrijden[3]. Op 9 december 2020 gaat hij een wetsvoorstel indienen om dit type separatisme aan banden te leggen en de ‘waarden’ van de republiek te herstellen[4]. In het midden van een crisis houdt deze president zich bezig met het enerzijds tevredenstellen van de politieke rechterzijde, die hem als slap classificeren met betrekking tot zijn aanpak jegens Islam, en anderzijds de linkerzijde die kritiek hebben op de opportunistische uitspraken om extreem rechts tevreden te stellen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2022. Om beide kampen tevreden te houden is er een semantische keuze gemaakt om op te treden tegen het zogenaamde ‘radicaal Islamisme’, een in Frankrijk bedachte term waarmee de ‘politieke Islam’ mee wordt bedoeld.

De visie van Macron is het beschermen van de laïcité, oftewel een strikte visie van het secularisme. Het radicale Islam moet hiertoe worden bestreden en “het gaat dus niet om Islam in zijn geheel”, waarbij in dezelfde speech ook gesproken is over Islam als “een religie dat zich overal ter wereld in een crisis bevindt”. Een ironische uitspraak van de kapitein van het zinkend schip en een trieste poging om de moslimgemeenschap in Frankrijk voor de gek te houden, aangezien er geen tweedeling in Islam bestaat tussen een “politieke” en “niet-politieke” Islam. Een PhD studente, Rim-Sarah Alouane, merkte op dat “Macron zich tijdens zijn speech zou richten op separatisme, maar zich enkel heeft gefocust op Islam”[5]. Hiermee voegt Macron olie toe aan het vuur wat op meerdere plekken is aangestoken in de hetze tegen Islam en werkt hij separatisme juist in de hand. Dit zal ongetwijfeld leiden tot het toenemen van haat-aanvallen tegen moslims in Frankrijk in de hoop de hete adem te verminderen die Macron sinds het begin van zijn presidentschap voelt als gevolg van zijn incompetentie in het besturen van Frankrijk.

Wat Macron zich waarschijnlijk al te goed beseft is het paradox waarin hij zich bevindt. Namelijk het beschermen van secularisme middels een overheidsinterventie in religieuze zaken, terwijl er sprake is van een strikte scheiding tussen kerk en staat. Dit voorbeeld laat zien dat dit eenrichtingsverkeer betreft en toont de beperkingen aan van dit mens gemaakt systeem. Aangezien er tegen een fundament van het systeem zelf ingegaan moet worden ter bescherming ervan en dit stelt dus een ideologische crisis bloot. Macron dient dus zijn hand in eigen boezem te steken alvorens hij de volgende keer durft te stellen dat Islam zich bevindt in een crisis.

Wat de moslims nu niet als tegenreactie dienen te doen is aanspraak op deze laïcité en de zogenaamde vrijheid van religie gebruiken om Macron te bekritiseren. Wat wij dienen te bekritiseren is het instabiele systeem waar deze leiders zoals Macron dankbaar misbruik van maken. Wij dienen de werkelijke oplossing voor de moslims en de niet-moslims te presenteren, namelijk de rechtvaardigheid en stabiliteit van Islam.


[1]https://www.france24.com/en/business/20200706-what-are-the-economic-challenges-facing-the-new-french-government

[2]https://www.express.co.uk/news/world/1337722/emmanuel-macron-france-french-president-coronavirus-pandemic-covid19-yellow-vests-eu

[3]https://foreignpolicy.com/2020/10/07/macron-wants-to-start-an-islamic-revolution/

[4]https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/02/macron-zet-aanval-in-tegen-islamistisch-separatisme-a4014541

[5]https://foreignpolicy.com/2020/10/07/macron-wants-to-start-an-islamic-revolution/

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland