In 2005 deed de tiran Karimov de wereld kennis maken met zijn barbaarsheid, toen hij in Andidjan opdracht gaf om honderden leden van Hizb ut Tahrir, die op een vreedzame manier bijeen waren gekomen om te demonsteren tegen het onrechtmatige gevangenschap van hun naasten, tezamen met hun gezinnen te laten vermoorden op straat. Volgens sommige bronnen vielen bij deze misdaad 7.000 doden. Maar dit was niet de eerste misdaad tegen de menselijkheid van Karimov. Zijn misdaden tegen de mensen van Oezbekistan begonnen reeds ver voor Andidjan. En het was ook niet zijn laatste misdaad. En middels dit schrijven willen wij meer de recente misdaden van Karimov onder uw aandacht brengen.

Alle genoemde gevallen betreffen de leden van de islamitische politieke partij Hizb ut Tahrir.

Rosabayev Hakeem Jan uit de provincie Andidjan zit sinds 1999 in de Jasliq-gevangenis in Oezbekistan, vanwege lidmaatschap van de Islamitische politieke partij Hizb ut Tahrir. In maart 2011 was het moment om de gevangenis te verlaten gekomen voor hem. Maar de verantwoordelijken van de gevangenis hebben hem zonder enige legale procedure 5 jaar extra gevangenisstraf gegeven, enkel en alleen om hem in de gevangenis te kunnen houden. Ze hebben hem ook overgeplaatst naar een gevangenis in de stad Zarafshan.

Oulmasaw Bahadir uit de stad Margalan is vanwege lidmaatschap van de Islamitische politieke partij Hizb ut Tahrir vastgehouden in de Garawol Bazaar gevangenis in de provincie Boechara. De dienstdoende politieagenten daar hebben hem zozeer gemarteld dat hij bijna doodgebloed is. Men bracht hem daarop niet naar een ziekenhuis, maar naar een andere gevangenis.

Mrzaiev Abdoel Azziez uit de provincie Tasjkent, het district Chinaz, werd vanwege lidmaatschap van de Islamitische politieke partij Hizb ut Tahrir veroordeeld tot 20 jaar gevangenis. Hij was opgesloten in de 64/51 gevangenis in de stad Kasane, in de provincie Qajkadiria. Hij overleefde de martelingen die gebruikelijk zijn in de Oezbeekse gevangenissen niet. Op 7 juni brachten de verantwoordelijken van de gevangenis zijn lichaam naar zijn familie en gaven hen de opdracht hem snel te begraven zonder het lichaam aan de mensen te laten zien. Toen zijn familie probeerde zijn lichaam te wassen en hem in zijn kist te doen, zagen getuigen duidelijke bewijzen van marteling op zijn lichaam. Ze zagen dat zijn schedel gebroken was, dat zijn ogen niet in hun kassen zaten, met zijn nek vastgenaaid tot aan de achterkant van zijn hoofd en zijn borst vastgenaaid tot zijn kin. De verantwoordelijke voor de gevangenis is Kolonel Rakhmonov Erkin Mustafa Aowith.

Deze grove en ernstige misdaden worden niet beperkt tot enkel de leden van Hizb ut Tahrir, de Islamitische politici die de mensen op vreedzame manier uitnodigen tot een op Islamitische systemen gebaseerde toekomst voor Oezbekistan. Ook hun familieleden en kennissen kunnen niet ontsnappen aan de wreedheden van het Oezbeekse regime. De geheime dienst achtervolgt hen, vraagt hen zich te melden bij de politiestations voor ondervraging, en bedreigt hen dan. Vele mensen hebben daarom hun huizen moeten ontvluchtten; sommigen van hen leven nu als vluchteling buiten Oezbekistan, anderen zijn gedwongen dakloos en leven op straat in Oezbekistan.

Sommige leden van de geheime dienst hebben openlijk toegegeven dat zij in directe opdracht handelen van Karimov zelf. Dit is niets anders dan staatsterreur.

De onderdrukking en vervolging door Karimov van burgers vanwege hun politieke en/of religieuze opvattingen geschiedt in alle openheid. De internationale politieke gemeenschap is hiervan al veel langer op de hoogte.

Wij roepen de mensen met eer en menselijkheid in de wereld dan ook op om hun politici ter verantwoording te roepen, vanwege hun onachtzaamheid voor wat betreft het leiden van het volk van Oezbekistan. Want in hun naam beschermt de internationale politiek de tiran Karimov, en staat het hem toe om te martelen en te moorden.

Okay Pala

Lidvertegenwoordiger van Hizb ut Tahrir Nederland

Deel op social media

De officiƫle meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiƫle woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiƫle websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiƫren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland