Moslimvrouwen aangevallen inCanada: houd vast aan het koord van Allah

In de afgelopen maanden hebben we een sterke toename van aanvallen tegen de Islam en in het bijzonder tegen de moslimvrouwen gezien. Verbaal geweld, het trekken aan hijaabs, doodsbedreigingen en zelfs fysiek geweld; dit zijn slechts een paar voorbeelden van de reeks misdaden die gepleegd zijn op onze medezusters in het hele land. Sterker nog, ze worden eruit gepikt door de Islamofobische hysterie, die door het land verspreid wordt. Dit alles vanwege het vasthouden aan Islam door het dragen van de hijab. Zo werden zes Moslima’s van de McMaster University gedwongen hun huis te verlaten, nadat ze een mes gevonden hadden die vast zat in een muur van de woning. Dit gebeurde nadat een zuster – geboren in Canada – werd aangevallen door twee mannen, nadat ze haar kinderen van school had opgehaald. Ze werd herhaaldelijk in haar buik geschopt en in haar gezicht geslagen, terwijl ze voor ’terrorist’ werd uitgemaakt en ’terug moest gaan naar haar eigen land.’

In de Harper-jaren (Stephen Harper) was er sprake van een toename van anti-islamitische retoriek. Harper en de conservatieven maakten, tijdens de Canadese federale verkiezingen van 2015, van de jilbab van de Moslima een politieke spot, om zodoende racistische Canadese stemmen te winnen. Ondanks deze jaren van anti-islamitische propaganda, bleven de Canadezen nog steeds bij hun sociale waarden van integratie en tolerantie. Stephen Harper en zijn Conservatieve Partij werden van hun troon gestoten. De Canadezen zeiden effectief, “Nee” tegen het gebruik van de verdeelpolitiek om politieke macht te verwerven.

Desalniettemin is de veroorzaakte haat tegen Islam in de afgelopen jaren niet verdwenen. De media blijft de Islam in een negatief daglicht plaatsen en slaagt er niet in om zelfs te erkennen dat dit een probleem is, aangezien zowel de Canadese als de Amerikaanse kiezer positief reageert op de anti-Islam retoriek – of het nu gaat om de 32% die stemden voor Harper of degenen die Donald Trump steunen. Degenen die deze giftige boodschap slikken zijn echter niet tevreden met enkel het stemmen voor deze personen, maar zijn bereid om verbaal en fysiek geweld tegen onze zusters te gebruiken!

Als Moslims die in het Westen wonen, kunnen wij ons niet laten intimideren en zwijgen of erger – compromissen sluiten in onze religie. Bijvoorbeeld, om onze verplichtingen na te komen – of het nu  gaat om bidden op het werk of het dragen van de hijab. De hijab is duidelijk het kledingvoorschrift voor vrouwen in onze religie, zoals Allah سبحانه وتعالى heeft geopenbaard:

وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا ۖ وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّ

‘’En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun sieraad niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen.’’ (VBK Soera al-Noer, vers 31)

We moeten blijven vasthouden aan onze Islamitische overtuiging en verplichtingen, net zoals de Profeet ﷺ, zijn metgezellen, en de eerste gelovigen in Mekka zich vasthielden aan hun Dien, ondanks alle confrontaties en heftige vervolgingen door de Qoeraish. Zowel de broeders als zusters moeten de daad van de eerste martelaar van de Islam, Soemayyah (ra), die ondraaglijke martelingen doorstond, omdat zij een Moslima was, niet vergeten. Zij heeft nooit afstand gedaan van Islam, liever ging ze dood dan compromissen te sluiten. Zo dienen wij aangemoedigd te worden om sterk te blijven in dit moeilijke klimaat. Allah سبحانه وتعالى zegt:

إِنَّمَا ذَٰلِكُمُ الشَّيْطَانُ يُخَوِّفُ أَوْلِيَاءَهُ فَلَا تَخَافُوهُمْ وَخَافُونِ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ

‘’Voorwaar, het was slechts de satan en zijn volgelingen die jullie bang maakten, wees daarom niet bang voor hen, wees bang voor Mij, indien jullie (ware) gelovigen zijn’’. (VBK Soera Ali-Imraan, vers 175)

We moeten niet toestaan dat de agenda gedreven door de media, definieert wat Islam is en dit aan de massa voorlegt. Integendeel, we zouden onze Canadese buren, collega’s en medestudenten zelf moeten betrekken en met hen praten over de Islam. Veel Canadezen erkennen dat het onaanvaardbaar is om gewelddadig te zijn jegens Moslimvrouwen. Bijgevolg kunnen zusters het makkelijker vinden (dan broeders) om met mensen te spreken over dit onderwerp, en hen bewust maken over Islam. Bovendien, zusters die met trots een hijab dragen kunnen effectief de negatieve beeldvorming verdrijven, door te illustreren dat ze het dragen als een verbintenis en het geloven in Allah سبحانه وتعالى zien. Simpelweg door het aantrekken en er overtuigd van te zijn, verdrijft men de negatieve stereotypen over de Islam en Islamitische vrouwen. Veel mensen zijn verward over de retoriek die ze horen in de media. Ze vinden het moeilijk om de propaganda tegen de Islam te verzoenen met de realiteit van Moslims waar zij van weten dat zij zich aan de Islam houden in het openbaar. We moeten verwachten dat harde, emotioneel geladen vragen gesteld kunnen worden. In feite moeten wij de kans voor eerlijke, open en respectvolle gesprekken verwelkomen. Wij moeten ons voorbereiden door onze kennis over onze Dien te vergroten en de lokale actualiteit kennen om vragen van het publiek effectief aan te pakken en te beantwoorden. En om ambassadeurs van Islam te zijn door:

De maatschappij te betrekken bij Islam:We moeten klaar staan wanneer de media een aanval tegen de Islam opent, om met de niet-Moslims die we kennen in gesprek te gaan over de Islam. Echter, in plaats van te wachten, is het beter om proactief in gesprek te gaan over de Islam met de mensen die we kennen.

Het corrigeren van hun onjuiste begrip van Islam:Als het gaat om geweld, moeten we uitleggen dat het doden van onschuldige burgers haram (verboden) is. We moeten ook voorbereid zijn om vrouwenkwesties te bespreken. Zo moeten we kunnen uitleggen dat Moslima’s hijab dragen als gehoorzaamheid aan de Schepper, niet aan mannen en ook moeten wij kunnen uitleggen hoe Islam de verhouding tussen mannen en vrouwen op een manier heeft geordend die voor harmonie zorgt binnen het gezin.

Dergelijke situaties, met zusters die in Canada en het Westen wonen, zijn in het algemeen het gevolg van de afwezigheid van een beschermer. De Moslima’s hebben in het bijzonder de behoefte aan een Kalief; de wil van Kalief Moe’tasim (rahimahoellaah), die een heel leger mobiliseerde om de veiligheid en de waardigheid van één Moslima te waarborgen, die geschonden was door Romeinse soldaten. Het is alleen door de Kalief dat de zaken van zowel Islamitische vrouwen en mannen het beste zal worden beschermd. Moge Allah سبحانه وتعالى de  Oemmah begunstigen met dit schild en onze Oemmah bescherming bieden tegen het kwade.

«إِنَّمَا الْإِمَامُ جُنَّةٌ يُقَاتَلُ مِنْ وَرَائِهِ وَيُتَّقَى بِه»

“Voorwaar, de Imam (Kalief) is een schild, achter wie je vecht en door wie u beschermd wordt.” (Muslim)


Hizb ut Tahrir Canada

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland