Liberté, Égalité, Fraternité en hypocrisie

Toen de rechtse Franse minister van binnenlandse zaken Gerald Darmanin in december 2020 verklaarde dat Allah op geen enkel moment superieur is aan de Franse republiek stelde hij de hypocrisie van de Franse laïcité tentoon. Nu heeft de Franse regering een nieuwe interministeriële commissie voor secularisme opgericht die zal uitgroeien tot het ‘bureau van secularisme’. Een actie die overduidelijk is bedoeld om moslims te leren ‘van de republiek te houden’.  

In een lange Twitter-thread van het “Comité ter voorkoming van misdaad en radicalisering”, verklaarde een Franse overheidsinstantie die het nieuwe comité aankondigde dat laïcité “in de eerste plaats vrijheid” is. In werkelijkheid is laïcité een Frans merk van secularisme dat sober en draconisch is. Franse politici hebben het secularisme steeds vaker gebruikt als een discriminatoir instrument om de groeiende moslimbevolking van het land te onderdrukken. 

De commissie voor secularisme is ook van plan moslimvrouwen ervan te overtuigen dat secularisme een “middel tot emancipatie” en “vrouwenvrijheid” is om te kiezen hoe ze hun geloof of het gebrek daaraan kunnen praktiseren. Na de aankondiging waren sommigen er snel bij om erop te wijzen dat veel moslimmeisjes op openbare scholen hun vrijheid wordt ontzegd om te dragen wat ze willen na het hijab-verbod in 2004 en dat hier dus de facto sprake is van een hypocritische houden van de Franse laïcieten.  

Als onderdeel van de voorstellen zal de staat ook ambtenaren inzetten die lokale politici zullen inspecteren en hen aanzetten tot seculiere thema-evenementen. De commissie voor secularisme zal ook de instelling van een “dag van het secularisme” op 9 december bekrachtigen, de verjaardag van de wet van 1905, die het secularisme in Frankrijk vestigde. En dit alles onder het mom van een neutrale houding van de Franse staat versus de Franse burger en vice versa.  

Deze zogenaamde neutraliteit was al langer niet het geval en het tegendeel hiervan werd ook bewezen door de beoogde betrokkenheid in (religieuze) zaken die haar niet aangaan zoals met de aankondiging van het handvest aan het begin van 2021 (een plan voor een Nationale Raad van Imams om toezicht te houden op Islamitische geestelijken in Frankrijk).  

Deze hypocriete houding van het Westen beperkt zich niet enkel tot Frankrijk. De beslissing van de Europese rechtbank om werkgevers in staat te stellen hun werknemers te verbieden de hoofddoek te dragen, de publicatie van een controversiële “Islam Kaart” (een publicatie van alle namen, functies, adressen van Islamitische instituties inclusief mogelijke politieke associaties met het buitenland) door de Oostenrijkse overheid en het gebrek aan aandacht door de media voor de anti-Islamitische intenties en gedachtegoed van de Belgische militaire officier die een aantal weken op de vlucht was en eind juni 2021 dood was gevonden in België getuigen allemaal van een Europese vijandigheid tegen Islam.  

De moslims in het Westen dienen zich bewust te zijn van deze hetze tegen Islam. Zij zullen een moslim pas volledig omarmen als deze zich volledig doordrenkt in het seculier, democratische gedachtegoed. De laïcieten maken het steeds duidelijk dat zij een alles of niets mentaliteit hanteren jegens moslims. Iets waarvan de moslims al op de hoogte waren sinds de openbaring van het vers: 

وَلَن تَرضىٰ عَنكَ اليَهودُ وَلَا النَّصارىٰ حَتّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُم ۗ قُل إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الهُدىٰ ۗ وَلَئِنِ اتَّبَعتَ أَهواءَهُم بَعدَ الَّذي جاءَكَ مِنَ العِلمِ ۙ ما لَكَ مِنَ اللَّهِ مِن وَلِيٍّ وَلا نَصيرٍ 

En de Joden en de Christenen zullen nooit behagen in jou vinden, totdat je hun godsdienst zal volgen. Zeg: “Waarlijk de Leiding van Allah, is de enige leiding. En als jij hun wensen volgt, nadat de kennis tot jou is gekomen, dan zal er voor jou tegen Allah noch een ‘beschermer’ noch een ‘helper’ zijn. 

1 Muharram 1443 / 9 augustus 2021

Mediabureau Hizb ut Tahrir Nederland

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland