Hizb ut Tahrir Nederland

Vertaling van het bericht van de Amier van Hizb ut Tahrir die uitleg geeft over de gebeurtenissen rondom de maanbezichtiging.

Beste broeder,

Na de begroeting,

Ten eerste: Ik heb jullie vrijdag rond 22.00 (plaatselijke tijd in Medina) een bericht gestuurd dat de Hilal (maansikkel) niet was waargenomen deze nacht, conform de berichtgevingen aangaande de bevestiging van de Hilal, die door ons waren ontvangen. Normaliter vertragen wij deze kwestie niet tot later dan 22.00 of 22.30 (plaatselijke tijd in Medina), zodat we niet laat zijn in de aankondiging voor de broeders die in het Oosten verblijven en de aankondiging hen bereikt voor de Adhan van Fadjr (onder meer in Indonesië).  In overeenstemming met deze visie is aangekondigd dat zaterdag 23 mei 2020 de voltooiing van de maand Ramadan  heeft plaatsgevonden en dat Eid op zondag 24 mei 2020 zou plaatsvinden.

Ten tweede: Daarna kwam het nieuws tot ons dat de Hilal (maansikkel) is waargenomen door drie moslims in Tanzania, in aanvulling op andere getuigenissen in Afrika. Zodoende hebben we onze afgevaardigde aldaar een bericht gestuurd om twee personen te sturen naar degenen die het hebben gezien (om de maanbezichtiging te bevestigen).  Onze afgevaardigde heeft ons een antwoord gezonden en dat luidt als volgt:

“5. De 3 getuigen zagen een zeer dunne maansikkel ? met twee punten omhoog en de boog gericht naar de zon welke was ondergegaan.

  1. Ze hebben een eed afgelegd (gezworen) en de sjahada uitgesproken voor onze sjabaab”

Ten derde: We hebben het antwoord van de afgevaardigde ontvangen rond 13.00 in de middag (plaatselijke tijd in Medina). Dit betekent dat de bezichtiging van de Hilal correct was, en dat de boog van de maansikkel gericht was naar de ondergaande zon:

“dat is, de boog gericht naar de zon welke was ondergegaan,” Dit houdt in dat hetgeen wat was gezien de Hilal van Sjawwaal was. Drie moslims waren hier getuige van.

Ten vierde: Na beraadslaging van deze zaak, gebaseerd op de hadith van de Profeet (ﷺ), welke is overgeleverd door Imam Ahmed op autoriteit van Abi Umair bin Anas (ra),

«غُمَّ عَلَيْنَا هِلَالُ شَوَّالٍ فَأَصْبَحْنَا صِيَامًا فَجَاءَ رَكْبٌ مِنْ آخِرِ النَّهَارِ فَشَهِدُوا عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُمْ رَأَوْا الْهِلَالَ بِالْأَمْسِ فَأَمَرَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ يُفْطِرُوا مِنْ يَوْمِهِمْ وَأَنْ يَخْرُجُوا لِعِيدِهِمْ مِنْ الْغَدِ

<Het was overbewolkt voor ons voor de Hilal van Sjawwaal, dus begonnen we met vasten. Er kwam een karavaan aan het einde van de dag en zij getuigden tegenover de Boodschapper van Allah (ﷺ)dat zij de Hilal een dag eerder hadden gezien en de Boodschapper van Allah (ﷺ)beval dat hen (moslims) hun vasten te verbreken gedurende de dag en de dag erop Eid te vieren.>

Al-Bayhaqi leverde over in Soenan al-Koebra van Rabie bin Hirash van een man vanuit de metgezellen van de Profeet (ﷺ) dat,

«اخْتَلَفَ النَّاسُ فِى آخِرِ يَوْمٍ مِنْ رَمَضَانَ فَقَدِمَ أَعْرَابِيَّانِ فَشَهِدَا عِنْدَ النَّبِىِّ -صلى الله عليه وسلم- بِاللَّهِ لأَهَلاَّ الْهِلاَلَ أَمْسِ عَشِيَّةً فَأَمَرَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- النَّاسَ أَنْ يُفْطِرُوا وَأَنْ يَغْدُوا إِلَى مُصَلاَّهُمْ».

<De mensen hadden een dispuut over de laatste dag van Ramadan. Er kwamen twee bedoeïenen getuigen voor de Profeet (ﷺ), bij Allah, aangaande de Hilal gisteravond en de Boodschapper van Allah (ﷺ)beval de mensen om het vasten te verbreken en het gebed te verrichten>

Op basis van het voorgaande en het volgen van het voorbeeld van de de Boodschapper van Allah (ﷺ),was zaterdag 23 mei 2020 de eerste dag van Eid-ul-Fitr. Zodoende dienen de moslims hun vasten te verbreken, en omdat dit tijdstip na de Zawaal (الزوال) is, dienden zij zondag 24 mei naar het Eid gebed te gaan… En we vragen Allah de Almachtige om onze vasten en onze Qiyam te accepteren, en om deze gezegende maand een voorbode te laten zijn voor goedheid en zegeningen voor alle moslims. En moge Allah de Almachtige voor de moslims de vestiging van hun Khilafah bespoedigen en hen genezen van elke pandemie, opdat het makkelijk voor hen wordt gemaakt in deze wereld en in het hiernamaals. Allah is de Bezitter van alle Genade, Al-Adhiem.

Moge Allah (swt) gehoorzaamheid accepteren, alle lof naar de Heer van de gehele schepping.

Jullie broeder,

Ata Bin Khalil Abu Al-Rashtah

1 Sjawwaal 1441
23-05-2020

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland