Racisme in Nederland reikt verder dan alleen een volksfeest

De dood van de African-American George Floyd aan de hand van Amerikaans politiegeweld heeft wereldwijd een beweging tegen racisme opgezet. Niet alleen in de Verenigde Staten zijn er opstanden geweest, ook in Nederland hebben er zich in meerdere grote steden protestacties plaatsgevonden tegen racisme. Het is overduidelijk te zien dat verschillende politici, media, bestuurders en zelfs multinationals de druk van de samenleving aanvoelen en vrijwel direct sympathie tonen met de antiracismebeweging.

In Nederland heeft premier Mark Rutte een verklaring afgegeven over de recente protesten en racisme. Hij erkende namelijk dat hij zelf ook anders is gaan denken over Zwarte Piet en het kinderfeest. Waarbij de premier eerder zei dat zwarte piet ā€˜nou eenmaal zwart isā€™, heeft hij na gesprek met mensen met een kleur meer begrip te hebben voor hun emotionele ervaring met het kinderfeest.

De uitspraak van de premier is hoogst opmerkelijk aangezien hij eerder in het verleden geen enkel probleem had met het wegzetten van kritiek op racisme. In de voorgaande campagne periode heeft Mark Rutte zelfs in een ā€˜brief aan alle Nederlandersā€™ gezegd dat mensen met een migratieachtergrond ā€˜normaal moeten doen of anders weggaanā€™. Tevens heeft de premier over discriminatie op de arbeidsmarkt toentertijd gezegd dat men zich moet invechten in de samenleving.

Dat de premier nu wel erkent dat er sprake is van racisme in Nederland is uiteraard niet verrassend gezien de huidige situatie in de wereld. Echter, blijkt ook uit de vervolgvragen aan Mark Rutte dat hij kritiek op institutioneel racisme blijkbaar niet volmondig kan bevestigen zonder een ā€˜deel van Nederlandā€™ af te schrikken door hen onterecht als racist te benoemen.Ā  Dit betekent dat ondanks alle mooie woorden er toch nog rekening gehouden moet worden met de emoties van de blanke Nederlanders die hier zichzelf niet in vinden.

De woorden van de premier zijn een bevestiging van de kracht van de publieke opinie en hoe die politici laat dwingen om hun eigen stellige uitspraken in te slikken. Bovendien laten de woorden van premier Rutte ook blijken dat er vrijwel niets zal veranderen qua beleid naar aanleiding van zijn uitspraken. Door zijn uitspraak met betrekking tot racisme zich enkel te concentreren op ā€˜zwarte pietā€™ heeft de premier namelijk effectief de essentie van racisme ontweken namelijk het racisme dat diep ingebed zit in het seculiere kapitalistisch systeem.

Het is niet alleen racisme in een cultureel volksfeest wat een probleem vormt voor de samenleving, het is de manier van denken die het kabinet aan de minderheden oplegt. Zoals ook blijkt uit het integratiebeleid van de overheid waarbij andersdenkenden en met name Moslims gedwongen worden om de Nederlandse normen en waarden te adopteren. Doen de Moslims dat niet dan worden zij bestempeld als radicaal of extremist. Dit terwijl in Nederland het eigen volk niet eens de problematiek van structureel en geĆÆnstitutionaliseerde racisme heeft opgelost, zoals ook toegegeven door de premier van Nederland.

E-mail:[email protected]

Tel: 0031 (0) 611 860 521

Media Bureau Hizb ut Tahrir Nederland
Hizb ut Tahrir Nederland:www.hizb-ut-tahrir.nl Media Bureau Hizb Tahrir: www.hizb-ut-tahrir.info
Deel op social media

De officiƫle meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiƫle woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiƫle websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiƫren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland