Sinds het verstrijken van het ingestelde ultimatum van het Egyptische leger om een definitief einde te maken aan de massademonstraties in Egypte afgelopen woensdag, hebben honderden en volgens sommige bronnen duizenden demonstranten het leven verloren tijdens de vredige demonstraties tegen de militaire coup van generaal Abdel Fattah al-Sisi en de afzetting van Mursi. De hardhandige aanpak en het bloedvergiet van het Egyptisch leger heeft ertoe geleid dat diverse Westerse landen waaronder ook Nederland de aanpak van het leger hebben afgekeurd en het Egyptische volk, zowel het kamp van het leger als het kamp van de demonstranten aangespoord `de weg van de democratisering te volgen.`

Moge het duidelijk zijn dat Ā“de weg van democratisering` waartoe de Westerse landen en Nederland het Egyptische volk tot oproepen, niets meer is dan een faƧade welke wordt opgetrokken om Westerse hegemonie verder te doen consolideren in de landen van de Moslims. Nog in 2012 feliciteerde de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal namens Nederland, de nu afgezette Mohammed Mursi met zijn ā€œruimeā€ verkiezingsoverwinning. En ook toen sprak Nederland haar hoop en vertrouwen uit in de nieuwe president van Egypte dat hij de Moslims ā€œverder moet leiden op de ingeslagen weg van democratische transitieā€ en ā€œVerkiezingen, vrijheid van meningsuiting ā€¦ā€. En nu een jaar later is het de beurt aan de interim-president Adly Mansour om hem te feliciteren met zijn overwinning op de `democratisch `verkozenĀ“ Mursi middels een militaire coup d’Ć©tat. Die nu nota bene haar eigen volk als makke schapen afschiet voor de lenzen van de wereldmedia. En ook dit keer is de boodschap onveranderd hetzelfde gebleven, namelijk ā€œeen democratisch Egypte.ā€ Het Westen zegt met andere woorden: zolang de Westerse belangen behartigd worden is alles geoorloofd, onderdrukt en doodt elkaar maarā€.

De recente ontwikkelingen en gebeurtenissen die uiteindelijk zijn geƫscaleerd tot deze huidige bloedige situatie hebben de moslims in Egypte laten inzien dat het werkelijke gezicht van democratie een tool is in de handen van het Westen om niet hun belangen, maar de Westerse belangen te behartigen. En met name die van de Verenigde Staten. Voor de Moslims is deze democratie niet enkel een bron van ellende maar een doodlopende weg.

Sinds de afzetting van Mubarak is er feitelijk niets veranderd in de staatsinrichting van Egypte en in de inmenging van Amerika in haar binnenlandse zaken. Het Egyptische leger wordt nog steeds gefinancierd en gesteund door Amerika en wordt ingezet als een proxy om de regeringen vorm te geven binnen het seculiere raamwerk.

De militaire coup, die gedirigeerd werd in het Witte Huis, gebruikt de Moslim Broederschap en terrorisme als dekmantel om Islam en Islamitisch activisme in Egypte te bestrijden. Daarom is de oproep van de demonstraten om Mursi te herinstalleren als staatshoofd enkel legitiem vanuit de Islamitische visie als het systeem waarmee hij gaat regeren Islam is. Zolang het corrupte systeem onveranderd blijft, is het niet toegestaan om op te roepen een onderdeel ervan te zijn. Dit is niet enkel verboden vanuit Islam maar is tevens meerdere malen getoetst aan de realiteit, dat participatie in een liberaal democratische systeem nooit zal slagen en men wederom zal belanden in een vicieuze cirkel van verlies en vernedering en men zal Ā hiermee de werkelijke Islamitische oplossing enkel uitstellen. De oplossing en het toekomstperspectief voor Egypte is een radicale en alomvattende Islamitische verandering in plaats van een graduele aanpak.

Ten slotte:

Onze gebeden gaan uit naar de vele doden, degenen die gewond zijn geraakt en naar de families van degenen die hun dierbaren zijn verloren aan deze agressie.

Okay Pala

Media vertegenwoordiger van Hizb ut Tahrir Nederland

Deel op social media

De officiƫle meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiƫle woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiƫle websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiƫren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland