Hizb ut Tahrir Nederland

﴿مَّن يَشْفَعْ شَفَاعَةً حَسَنَةً يَكُن لَّهُ نَصِيبٌ مِّنْهَا وَمَن يَشْفَعْ شَفَاعَةً سَيِّئَةً يَكُن لَّهُ كِفْلٌ مِّنْهَا وَكَانَ اللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ مُّقِيتًا

“Wie er ook bidt voor een kwade zaak, hij zal een deel van de last dragen. En Allah is altijd in staat om alles te doen (en een getuige van alles).”

Het kwaad dat in Jemen plaatsvindt, is voor iedereen duidelijk te zien. Het is voor kinderen een “levende hel” geworden, om het met de woorden van Geert Cappelaere, algemeen directeur van Unicef, te beschrijven. Een plaats waar naar schatting elke dag kinderen sterven vanwege verhongering en ziekte. De situatie zal hoogstwaarschijnlijk verslechteren, met een intensivering van de gevechten en een voortdurende blokkade van de toegang tot het land.

De echte slachtoffers van dit conflict, de onschuldige moslimkinderen, vrouwen en ouderen, zijn degenen die de hoogste prijs betalen voor een conflict dat niet van hun is. Het is duidelijk geworden dat dit een Anglo-Amerikaans conflict is, waarbij met behulp van hun marionetten, die zij hebben geplaatst als de huidige moslimleiders, een koloniale oorlog voor hun meesters wordt gevoerd in een poging om “hun” land en bronnen veilig te stellen.

Veel moslimlanden zijn met hun verraderlijke leiders bij dit conflict betrokken, waarbij voornamelijk de door Amerika gefinancierde staat Saoedi-Arabië de grootste kracht achter deze oorlog is. Ze hebben een coalitie van Arabische staten gevormd om de strijdende partij in deze oorlog, de Houthi’s, te verslaan. De volgende moslimlanden zijn bij deze oorlog betrokken en ondersteunen hiermee de Saoedische coalitie of de Houthi’s. Deze landen zijn Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Egypte, Marokko, Jordanië, Soedan, Senegal, Egypte, Iran en Pakistan.

De VS hebben zelf veel luchtaanvallen in Jemen gelanceerd en ze hebben de Saoedisch geleide coalitievliegtuigen gesteund door hen wapens te leveren. Zoals het wapen dat werd gebruikt bij het doden van 40 jongens die op schoolreis gingen, de 227kg lasergeleide bom gemaakt door Lockheed Martin. Ook heeft de Amerikaanse marine verschillende schepen in de buurt, waaronder een amfibisch aanvalsschip genaamd de USS Boxer en twee torpedojagers. Zowel het Verenigd Koninkrijk als Frankrijk hebben de oorlog voorzien van wapens en inlichtingen.

Waar elke moslim zich zorgen om zou moeten maken, is dat deze onschuldige moslimlevens worden ontnomen en zij sterven van de honger door de handen van andere moslims, vanwege beslissingen door de ontrouwe heersers van de moslimwereld. Leiders die hun concept van loyaliteit en verloochening omwille van Allah (Al Wala ‘Wal Bara’) hebben verloren.

De boodschapper van Allah (ﷺ) heeft gezegd,

«الْمُسْلِمُ أَخُو الْمُسْلِمِ، لاَ يَظْلِمُهُ وَلاَ يُسْلِمُهُ، وَمَنْ كَانَ فِي حَاجَةِ أَخِيهِ كَانَ اللَّهُ فِي حَاجَتِهِ، وَمَنْ فَرَّجَ عَنْ مُسْلِمٍ كُرْبَةً فَرَّجَ اللَّهُ عَنْهُ كُرْبَةً مِنْ كُرُبَاتِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ، وَمَنْ سَتَرَ مُسْلِمًا سَتَرَهُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ»

“Een moslim is een broeder van een andere moslim, hij onderdrukt hem niet, levert hij hem over. Degene die de behoefte van zijn broeder vervult, Allah zal zijn behoefte vervullen; wie zijn (moslim) broeder uit ongemak heeft gehaald, Allah zal hem uit de ongemakken op de Dag der Wederopstanding halen, en wie een moslim beschermt, Allah zal hem op de Dag der Wederopstanding beschermen.”

We kunnen de echte betekenis van Al Wala ‘Wal Bara in de volgende historische gebeurtenis die plaatsvond tijdens het bewind van Ali (r.a.) zien. Er was een conflict in een zaak tussen de Sahabi Moe’āwiyah (gouverneur van Al Shams) en de toenmalige Khalifah Ali (moge Allah tevreden zijn met hen beiden). De leider van het Romeinse rijk, Ceaser, nam kennis van dit conflict en wilde het in eigen voordeel gebruiken. Dus schreef hij Moeahiyah (r.a.) een brief:

Caesar van de Romeinen naar Moeawiyah:

“We weten wat er tussen jou en Ali Ibn Abi Talib is gebeurd en we zien dat jij geschikter bent als Khalifah, dus als je me een bevel geeft, zal ik je een leger sturen dat jou het hoofd van Ali zal brengen.”

Reactie van Moeawiyah naar Heraql:

“Twee broers hebben onenigheid wie ben jij om ertussen te komen? Als je niet zwijgt, zal ik je een leger sturen dat bij jou zal beginnen en bij mij zal eindigen en dat mij jouw hoofd zal brengen, zodat ik het aan Ali kan schenken.”

Ook al was Moeawiyah in een conflict met Ali (r.a.) en werd hem de steun van de Romeinse leider beloofd om de macht voor zichzelf te nemen, bleef hij trouw aan zijn geloof, trouw aan zijn verbond met Allah (swt). Dat is de reactie van een echte moslimleider in tegenstelling tot de huidige leiders die zichzelf de heersers van het moslimland noemen.

Al Wala` Wal bara (loyaliteit en verloochening) behoort tot de belangrijke concepten van islam die iedere moslim zou moeten begrijpen en dicht in hun hart zou moeten houden. In essentie betekent het de loyaliteit tegenover Allah, tegenover Zijn boodschapper en tegenover de gelovigen en het losmaken van ongeloof, de ongelovigen en degenen die hen op welke manier dan ook helpen. Allah (swt) zegt in de Koran:

﴿يا أيها الذين آمنوا لا تتخذوا اليهود والنصارى أولياء بعضهم أولياء بعض ومن يتولهم منكم فإنه منهم إن الله لا يهدي القوم الظالمين

O jullie die geloven! Neem de joden en christenen niet als Awliyaa (vrienden, beschermers, helpers), zij zijn slechts Awliyaa van elkaar. En als iemand onder u hen (als Awliyaa) neemt, dan is hij zeker één van hen. Voorwaar, Allah leidt niet die mensen die Zalimuun zijn (onderdrukkers).” (VBK soera Al-Maa’ida; aja 51)

Hoe groot is de behoefte voor de Oemma om de leiders terecht te wijzen, die regeren en heersen middels iets anders dan hetgeen Allah (swt) heeft geopenbaard. Om naast onze broeders en zusters in Jemen te staan, in tegenstelling tot onze heersers. Zodat wij kunnen voorkomen dat zij verder tegen onze broeders en zusters samenzweren, om op te komen tegen hun onderdrukking en hen stevig vast te houden, wat het ook zou moeten kosten in termen van opofferingen.

Geschreven voor het Centraal Media Bureau van Hizb ut Tahrir door

Yasmin Malik

Lid van hetCentraal Media Bureau van Hizb ut Tahrir

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland