Vraag:

Is het toegestaan een cadeau te accepteren van een persoon die zijn geld heeft verdiend met haraam (doormiddel van gokken bijvoorbeeld of rente, verzekeringscontracten, of de verkoop van alcoholische dranken)? En is het toegestaan voor zijn familie om zijn geld dat hij aan hen uitgeeft te accepteren wat hij heeft verdiend met haraam?

Antwoord

Haraam bestaat uit een aantal soorten:

Haraam vanwege zijn aard zoals alcohol (chamr). Het is niet toegestaan dit als cadeau te accepteren omdat het verboden is voor de eigenaar van chamr en voor degene aan wie het gegeven is. De Profeet (saw) heeft gezegd:

โ€œChamr is opzichzelf verboden gewordenโ€ (Nisaaโ€™ie)

Haraam inzake het recht van de mens zoals het gestolene of uitgebuitene. Dit is haraam vanwege het feit dat het gestolen of uitgebuit is en het is niet toegestaan om dit als cadeau te ontvangen. Het is dus zowel haraam op degene die het zich eigen heeft gemaakt, alsmede voor degene die het als een geschenk ontvangt. Dit is omdat dit geld het recht is van zijn eigenaar en wanneer dit gevonden wordt, dient dit teruggegeven te worden aan zijn eigenaar. De bewijzen hiervoor zijn als volgt:

ยซุฅูุฐูŽุง ุณูุฑูู‚ูŽ ู…ูู†ูŽ ุงู„ุฑูŽู‘ุฌูู„ู ู…ูŽุชูŽุงุนูŒุŒ ุฃูŽูˆู’ ุถูŽุงุนูŽ ู„ูŽู‡ู ู…ูŽุชูŽุงุนูŒุŒ ููŽูˆูŽุฌูŽุฏูŽู‡ู ุจููŠูŽุฏู ุฑูŽุฌูู„ู ุจูุนูŽูŠู’ู†ูู‡ูุŒ ููŽู‡ููˆูŽ ุฃูŽุญูŽู‚ูู‘ ุจูู‡ูุŒ ูˆูŽูŠูŽุฑู’ุฌูุนู ุงู„ู’ู…ูุดู’ุชูŽุฑููŠ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู’ุจูŽุงุฆูุนู ุจูุงู„ุซูŽู‘ู…ูŽู†ูยป

Ahmad heeft overgeleverd van Samoera: โ€œDe Profeet (saw) heeft gezegd:โ€˜Indien van een man bezit is gestolen, of is kwijtgeraakt en hij dit daarna met zijn ogen ziet bij een (ander) persoon, dan heeft hij er meer recht op en dient de koper terug te gaan naar de verkoper voor (de terugebetaling van) de prijs.โ€™โ€

Dit is aldus een tekst aangaande dat gestolen bezit teruggegeven dient te worden aan zijn eigenaar.

Haraam vanwege niet legitieme handelingen zoals bezit verkregen via rente of gokken. Dit is enkel haraam voor degene die het heeft verdiend en niet voor degene die dit op een halal wijze verkregen heeft van de eigenaar van riba of gokwinst. Dit is net zoals je de rentenemer spullen verkoopt en zijn geld van hem accepteert of de vrouw van de rentenemer geld van hem ontvangt, of dat de rentenemer รฉรฉn van zijn familieleden een cadeau geeft, en dergelijke van de toegestane handelingen. Dit is omdat de zonde (ithm) van dit bezit valt op de rentenemer en niet op de ontvanger van een kostprijs, betaling, of cadeau. Dit is omdat de haraam niet gerelateerd is aan twee aansprakelijken in dit geval. De bewijzen hiervoor zijn als volgt:

1.Allah (swt) zegt:

ูˆูŽู„ูŽุง ุชูŽูƒู’ุณูุจู ูƒูู„ูู‘ ู†ูŽูู’ุณู ุฅูู„ูŽู‘ุง ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ูŽุง ูˆูŽู„ูŽุง ุชูŽุฒูุฑู ูˆูŽุงุฒูุฑูŽุฉูŒ ูˆูุฒู’ุฑูŽ ุฃูุฎู’ุฑูŽู‰

โ€œEn wat een iedere persoon (slecht) doet, zal op hem zelf zijn. En geen drager van lasten zal een ander zijn lasten dragen.(VBK Al Anโ€™aam, vers 164)

2.Dat de Profeet (saw) handelde met de Joden van Mediena wetende dat het leeuwendeel van hun geld verdiend is aan rente want Allah (swt) zegt:

ููŽุจูุธูู„ู’ู…ู ู…ูู†ูŽ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠู†ูŽ ู‡ูŽุงุฏููˆุง ุญูŽุฑูŽู‘ู…ู’ู†ูŽุง ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ูู…ู’ ุทูŽูŠูู‘ุจูŽุงุชู ุฃูุญูู„ูŽู‘ุชู’ ู„ูŽู‡ูู…ู’ ูˆูŽุจูุตูŽุฏูู‘ู‡ูู…ู’ ุนูŽู†ู’ ุณูŽุจููŠู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ูƒูŽุซููŠุฑู‹ุง* ูˆูŽุฃูŽุฎู’ุฐูู‡ูู…ู ุงู„ุฑูู‘ุจูŽุง ูˆูŽู‚ูŽุฏู’ ู†ูู‡ููˆุง ุนูŽู†ู’ู‡ู ูˆูŽุฃูŽูƒู’ู„ูู‡ูู…ู’ ุฃูŽู…ู’ูˆูŽุงู„ูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณู ุจูุงู„ู’ุจูŽุงุทูู„ู

โ€œWegens de boosheid van hen, die Joodsgezind zijn, hebben wij hun goede dingen verboden, die hun vroeger veroorloofd waren. En omdat zij menigeen van Allahโ€™s weg uitsluiten en rente hebben gedreven, wat hun verboden wasโ€(VBK soera An Nisaa, vers 60)

Hij nam dus cadeauโ€™s aan van hen zoals overgeleverd door Ibn โ€˜Abbaas: โ€œDat รฉรฉn vrouw van de Joden een vergiftigde schaap als cadeau gaf aan de Boodschapper van Allah (saw). De Profeet (saw) liet daarop iemand naar haar sturen en zei:

ยซู…ูŽุง ุญูŽู…ูŽู„ูŽูƒู ุนูŽู„ูŽู‰ ู…ูŽุง ุตูŽู†ูŽุนู’ุชูุŸยป

โ€˜Wat heeft jou ertoe gebracht te doen wat je hebt gedaan?โ€™Zij zei daarop: โ€˜Ik wilde (het) graag, (omdat) indien jij echt een profeet zou zijn, dan zou Allah het voor je onthullen, en indien je geen profeet zou zijn, dan had ik de mensen van je verlost.โ€

3.Het is overgeleverd dat een aantal Sahaba en Taabiโ€™ien het geschenk van de rentenemer hebben toegestaan:

a.Er kwam een man bij Ibn Masโ€™oed en zei: โ€œIk heb een buur die rente eet, en hij blijft mij maar uitnodigen.โ€ Hij zei: โ€œDe genieting ervan is voor jou en de zonde ervan is voor hemโ€ (Abdoe Ar Razzaaq As Sanโ€™aanie in zijn Moesnaf)

b.Al Hassan werd gevraagd: โ€œMag van het voedsel van de verkwister (sayyaarif) worden gegeten?โ€ Hij zei daarop: โ€œAllah (swt) heeft jullie reeds geinformeerd dat de Joden en Christenen rente eten, en Hij (swt) heeft hun voedsel wettig gemaakt.โ€ (Abdoe Ar Razzaaq As Sanโ€™aanie in zijn Moesnaf)

c.Mansoer heeft gezegd: โ€œIk zei tegen Ibrahiem: โ€˜Ik kwam vragend (om werk) bij een werkgever, hij heeft mij aangenomen en betaald. Hij zei: โ€˜Neem (het)โ€™. Ik zei: โ€˜Hij is een rentenemerโ€™. Hij zei: โ€˜Neem (het) zolang je hem niet beveelt (rente te nemen) of helpt (in deze rente)โ€™. (Abdoe Ar Razzaaq As Sanโ€™aanie in zijn Moesnaf over โ€˜Oemar)

4.Ondanks dit alles, is het beter om niet te handelen met de mensen die haraam geld hebben afkomstig van rente. Er zou dus niet aan hen verkocht moeten worden en geen geschenken van hen geaccepteerd moeten worden uit godsvruchtigheid (warโ€™) opdat de verkoper geen vies geld van rente ontvangt voor zijn spullen. Hun geschenken zouden tevens niet geaccepteerd moeten worden opdat hun geld niet afkomstig is van rentegeld. Een moslim zou dus ver weg moeten blijven van al hetgeen niet zuiver of helder is. Zo ook namen de Sahaba afstand van zaken die vrijgelaten waren (moebaah) uit angst om dicht bij de haraam te komen. Er is overgeleverd dat hij zei:

ยซู„ูŽุง ูŠูŽุจู’ู„ูุบู ุงู„ุนูŽุจู’ุฏู ุฃูŽู†ู’ ูŠูŽูƒููˆู†ูŽ ู…ูู†ูŽ ุงู„ู…ูุชูŽู‘ู‚ููŠู†ูŽ ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ูŠูŽุฏูŽุนูŽ ู…ูŽุง ู„ูŽุง ุจูŽุฃู’ุณูŽ ุจูู‡ู ุญูŽุฐูŽุฑู‹ุง ู„ูู…ูŽุง ุจูู‡ู ุงู„ุจูŽุฃู’ุณูยป

โ€œDe dienaar zal niet tot de godsvrezenden behoren totdat hij hetgeen laat waar niets mis mee is (maa la baโ€™sa bihi) uit angst dat er iets mis mee isโ€(Overgeleverd door At Tirmidhi)

De samenvatting van dit alles is dat het toegestaan is te verkopen aan degenen die handelen met rente met een bank en dergelijke. En het is toegestaan zijn geschenken te accepteren. Echter, het beste is niet aan hem te verkopen en geen geschenken van hem te accepteren.

4 Safar 1434 H

07/12/2012 M

http://www.hizb-ut-tahrir.info/info/index.php/contents/entry_25457

Deel op social media

De officiรซle meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiรซle woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiรซle websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiรซren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland