De WK uitbuiting in Qatar is een uiting van het Kapitalistisch systeem!

WK Qatar 2022 staat op het punt om te beginnen en voor een langere tijd hebben verschillende westerse media Qatar en FIFA bekritiseerd omdat het land de mensenrechten niet respecteert.

Sinds de bekendmaking van Qatar als gastland in het jaar 2010 ontstond er veel ophef over de manier waarop het land gekozen zou zijn als gastheer van het WK-voetbal in 2022. Volgens de Amerikaanse dienst FBI zouden een aantal FIFA-leden omgekocht zijn door Qatar om de verkiezing te winnen. De FIFA bond heeft altijd alle corruptie-aantijgingen ontkend maar desondanks is de toenmalige voorzitter van de FIFA afgetreden.

Qatar is een relatief rijk land vanwege de oliebronnen die aanwezig zijn. De ruime meerderheid van de bevolking zijn arbeidsmigranten waarbij slechts 10 procent oorspronkelijk uit Qatar komt. Ondanks dat Qatar enorme welvaart heeft, is al sinds het begin van de bouw van de voetbalstadions bekend dat de arbeidsmigranten onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. De migranten werken lange dagen in de extreme hitte van de zomer voor lage lonen. Maandenlang zijn ze weg van hun families zonder vrije dagen en de verblijfplaatsen waar zij wonen zijn vaak slecht onderhouden en niet eens menswaardig te noemen.

Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties zijn er door de uitbuiting van de migranten door Qatar duizenden mensen komen te overlijden. Dat is nog los van het feit dat er arbeidsmigranten zijn die blijvende lichamelijke letsels en chronische ziektes hebben opgelopen zonder enige vorm van compensatie of zorg ervoor terug te krijgen. De reactie van de FIFA-voorzitter Gianni Infantino en Secretaris-Generaal van de bond Fatma Samoura is minstens opmerkelijk te noemen. In een interne brief die naar de nationale voetbalbonden van de 32 deelnemende landen is verstuurd, verzoekt de FIFA-bond dat de landen zich ‘focussen op het voetbal’ en ‘het voetbal niet te laten meeslepen in allerlei politieke en ideologische conflicten’.

De onderdrukking en uitbuiting van de arbeidsmigranten in Qatar is niets anders dan een uiting van het Kapitalistisch systeem waarbij de mens als exploitatiemiddel wordt gebruikt om maximale winst te behalen. Westerse media proberen te hinten dat de onderdrukking in Qatar te linken is aan de Islam. De realiteit is echter dat de onderdrukking direct het gevolg is van het Kapitalisme want Qatar wordt niet geregeerd met Islam maar met de Kapitalistische ideologie.

Het is wederom duidelijk geworden dat mensenlevens in de Moslimlanden niet zoveel voorstellen voor de Westerse elite. De verantwoordelijken voor het voetbalevenement noemt de duizenden doden simpelweg een onderdeel van een conflict dat de prettige voetbalsfeer niet moet bederven. Het is alleen met de hervestiging van de Khilafah staat volgende Profetische methode in de Moslimlanden dat de mens daadwerkelijk zijn eer en rechten beschermd zullen worden.

Mediabureau Hizb ut Tahrir Nederland

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland