Hizb ut Tahrir Nederland

Vraag:

Op 4 januari 2020 heeft China voor het eerst kenbaar gemaakt dat in de stad Wuhan tientallen personen besmet zijn geraakt met het coronavirus (ook wel bekend als Covid-19). Vervolgens heeft dit virus bijna alle landen bereikt. Veel landen hebben de landsgrenzen gesloten en de mensen verboden om zich te verplaatsen. Daarnaast zijn de gezamenlijke gebeden in de moskee en het vrijdaggebed opgeschort. Dit virus is een zware klap voor de wereldeconomie. Amerika en China hebben elkaar beschuldigd.Wat is de oorsprong van dit virus? Wat is de werkelijke impact van dit virus op de wereldeconomie? Wat is de juiste oplossing hiervoor? En is het toegestaan om de gezamenlijke gebeden in de moskee en het vrijdaggebed stop te zetten vanwege dit virus?

Antwoord:

Het coronavirus heeft deze naam gekregen (in het Engels crown; betekent kroon en at-taaj in het Arabisch), omdat het een kroonachtige vorm heeft wanneer het onder de loep wordt genomen door een elektronenmicroscoop. Het virus werd voor het eerst ontdekt in 1960 onder de naam Corona viridi. Als onderdeel van deze virusfamilie stak in 2003, in de Chinese regio Hong Kong, een virus genaamd SARS de kop op. Hierbij raakten 8422 personen besmet met het virus en 916 personen kwamen om het leven. In 2004 en 2005 kwam hier een nieuwe variant bij en de laatste jaren kwam het virus vaker voor. Vooral in 2012 en 2014, maar de impact beperkte zich tot enkele landen en was in verhouding klein. Begin december (2019) manifesteerde het virus zich opnieuw. Dit keer in de Chinese stad Wuhan. Het virus lijkt voor 96% op SARS2. Het virus kreeg de naam Corona 2019 en de afkorting Covid-19, waarbij het cijfer voor het jaartal staat waarin het virus zich heeft gemanifesteerd. De eerste besmettingen werden gelinkt aan de vis- en dierenmarkt in Wuhan. Vervolgens heeft het virus zich verspreid naar verschillende gebieden in de regio. Het virus bleek voor 96% overeen te komen met de coronavirussen die vleermuizen dragen, waardoor de oorsprong van het virus hoogstwaarschijnlijk bij de vleermuizen ligt. Het aantal gevallen is aanzienlijk gestegen, waarvan de meesten in China. Momenteel is er sprake van 81193 besmette personen en meer dan 3000 dodelijke slachtoffers, gevolgd door landen als Italië, Iran, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten.

De angst nam wereldwijd toe vanwege de snelle verspreiding van het virus. Het aantal besmettingen bedroeg op 24 maart 2020 ongeveer 404.000. Het aantal dodelijke slachtoffers bedraagt 20.000 (Deutsche Welle 25/03/2020). De secretaris-generaal van de Verenigde Naties,AntónioGuterres: “De uitbraak van Covid-19 kan leiden tot miljoenen doden indien de verspreiding hiervan niet wordt tegengehouden” (Aeronews 19/03/2020). Om deze reden hebben veel landen de scholen en universiteiten gesloten. Bovendien hebben ze allerlei samenkomsten verboden. Daarnaast roept men op tot een uitgaansverbod, quarantaine en het opheffen van het vrijdaggebed en de gezamenlijke gebeden in de moskee. Hierdoor zijn situaties ontstaan die opheldering behoeven:

  1. Is dit virus ontstaan door actoren of is het zoals andere ziektes de Qadaa van Allah naar aanleiding van wat mensen hebben begaan?
  2. Heeft de kapitalistische wereld deze kwestie op de juiste manier opgelost? En wat is de sjar’i oplossing in dergelijke situaties?
  3. Wat is de impact van dit virus op de olieprijzen en de wereldeconomie?
  4. Is het toegestaan om in deze situatie de gezamenlijke gebeden en het vrijdaggebed (tijdelijk) op te heffen?
  5. Het ontstaan van deze ziekte en wie erachter zit

De verspreiding van het coronavirus (Covid-19) is begonnen in China. Medisch-wetenschappelijke onderzoeken wijzen erop dat het is overgebracht van dieren op mensen. In China is er een wijdverspreide gewoonte om allerlei soorten dieren te nuttigen, zelfs onreine dieren. Aangezien ze ongelovig zijn maken ze geen onderscheid tussen onrein (khabieth) en zuiver (tayyib). Zoals we reeds hebben aangegeven, blijkt uit de mediaberichtgeving dat de Chinese stad Wuhan (in Hubei) het epicentrum is voor de handel in deze onzuivere vleeswaren. Het is het epicentrum waar het virus zich manifesteerde.

Op deze manier heeft het coronavirus zich verspreid in China. Vervolgens heeft het zich verplaatst naar Iran. Daar zijn Chinese werknemers actief bij een spoorwegbedrijf voor de aanleg van de spoorweglijn langs de stad Qom. Iran wordt beschouwd als het epicentrum voor de verspreiding van het virus in het Midden-Oosten. Italië heeft ook een groep sectoren geopend voor Chinese investeringen, van infrastructuur tot transportmiddelen. Uit rapporten blijkt dat Lombardije en Toscane de twee regio’s zijn waar de meeste Chinese investeringen plaatsvonden. Lombardije was op 21 februari getuige van de eerste coronabesmetting in de regio en behoort tot een van de meest getroffen gebieden.

Amerika viel China aan omdat China tekort is geschoten in het bestrijden van het virus, niet tijdig informatie heeft verstrekt en het probleem niet vanaf het begin heeft verholpen. Daarom reageerde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, getergd en tweette op 13 maart 2020: “Het Amerikaanse leger heeft het coronavirus mogelijk naar de Chinese stad Wuhan gebracht” … (Al-Sharq Al-Awsat 3/3/2020). De Amerikaanse president Trump herhaalde zijn aanval op China en zei: “De wereld betaalt een hoge prijs voor het trage tempo van China bij het verstrekken van informatie over de nieuwe corona”. (Aero News 19/03/2020).

Trump noemde het coronavirus een Chinees virus toen hij op 16 maart jl. een tweet op Twitter publiceerde: “De Verenigde Staten bieden krachtige steun aan de sectoren (zoals de luchtvaart) die harder zijn getroffen door het Chinese virus.’’ China reageerde via de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 17 maart: “Deze opmerking verdraait het beeld van China, we zijn erg boos en we verwerpen het ten zeerste.’’ (Russia Today 18/03/2020). Toen China begon met het verspreiden van beschuldigingen die er aanvankelijk op wezen dat Amerika achter de verspreiding van het virus zat, nam Washington op 13 maart contact op met haar ambassadeur in Peking. De functionaris voor het ministerie van Amerikaanse Buitenlandse Zaken zei: “Het verspreiden van complottheorieën is gevaarlijk en belachelijk. We wilden de Chinese regering waarschuwen dat we dat niet zullen tolereren, in het belang van het Chinese volk en de wereld. China wil de kritiek op haar rol bij de aanvang van deze pandemie afweren”. Xinhua persagentschap bevestigde: ‘’De maatregelen die Peking heeft getroffen, waaronder het opleggen van strikte quarantaine aan miljoenen mensen, boden de wereld “kostbare tijd” om zich voor te bereiden. Dit wordt door de internationale gemeenschap erkend (Russia Today, 15/03/2020).

  1. Zo brak er naar aanleiding van het coronavirus een verbale oorlog uit tussen Amerika en China. Beide landen beschuldigen elkaar van directe betrokkenheid bij de verspreiding van dit virus. Hoewel beide systemen zowel die in China als die in de Verenigde Staten worden toegepast, niet kunnen worden uitgesloten van het feit dat ze achter de verspreiding ervan zitten. Echter wijst onderzoek uit dat er geen tastbaar bewijs is dat de Verenigde Staten of China het virus hebben geproduceerd en verspreid naar andere landen.  Twee belangrijke redenen:

Ten eerste zijn beide landen op grote schaal het slachtoffer van dit virus. De laatste statistieken wijzen uit dat China (zoals we reeds hebben vermeld) 81272 coronabesmettingen kent, waarvan 3273 dodelijke slachtoffers. Dit heeft de nationale gezondheidscommissie in China kenbaar gemaakt op 23 maart. Als China daadwerkelijk achter de verspreiding van het virus zou zitten, zou ze op zijn minst zichzelf behoeden.

Wat Amerika betreft is het aantal sterfgevallen volgens CNN Health gestegen naar 704, terwijl het totaal aantal bevestigde coronabesmettingen 52.976 bedraagt (CNN Arabic 25/03/2020). De Verenigde Staten staan ​​op de derde plaats achter China en Italië. Het gevolg van de recente maatregelen is dat een derde van de Amerikanen onderworpen is aan het bevel om thuis te blijven in zeven staten, zoals de staten Louisiana en Ohio zondag een uitgebreid uitgaansverbod aankondigden, om zich aan te sluiten bij de staten New York, Californië, Illinois Connecticut en New Jersey( Al-Jazeera 23/03/2020). Als de VS daadwerkelijk achter de verspreiding van het virus zou zitten, zou ze op zijn minst zichzelf beschermen.

Ten tweede is het niet correct om te zeggen dat een van beide landen het heeft vervaardigd, omdat er geen bewijs is dat het virus in een laboratorium is vervaardigd. Het tijdschrift ‘Nature Medicine’ stelt: “Door de gegevens van de genoomsequentie (die beschikbaar zijn voor bekende coronavirusstammen) te vergelijken, kunnen we bevestigen dat coronavirussen zijn ontstaan ​​door natuurlijke processen”. Het tijdschrift zegt ook: “Deze mening wordt ook ondersteund door gegevens van de ruggengraat van het virus en de algemene moleculaire structuur hiervan. Als iemand een virus in een laboratorium wil vervaardigen, is dat te zien aan de ruggengraat van het virus.”(https://www.npr.org) Hetzelfde geldt voor Rusland, Europa, Iran en andere moslimlanden, aangezien het waarschijnlijk wordt getroffen door een van de twee landen (China en Amerika), in termen van overdracht van de ziekte.

En zo rest er niets anders dan wat de Verhevene heeft gezegd:

ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُمْ بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ

‘’Het verderf is op het land en de zee verschenen vanwege wat de handen van de mensen verdiend hebben, zodat Allah hen een deel laat proeven van wat zij gedaan hebben. Hopelijk zullen zij tot inkeer komen.’’

We zijn ons allemaal bewust van wat de kapitalisten en hun gelijken hebben veroorzaakt qua  ellende in de wereld. Ze hechten geen waarde aan iets anders dan hun eigen belangen en ambities. De heersers van Amerika, China, Rusland, Europa, enzovoort. Zij zijn de oorzaak van de ellende in de wereld en de ellende van hun volk. Hun misdaden tegen de mensheid zijn talrijk. Zij zijn degenen die ongewapende mensen bombardeerden met atoombommen, verarmd uranium en napalmbommen. Ze hebben Afrikaanse stammen op brute wijze tot slaaf gemaakt. Ze werden gebruikt voor hun biologische en chemische proeven. De oorlogen ter uitroeiing van de Indianen zijn een schande op hun voorhoofd. De misdaden van China jegens de Oeigoerse moslims die de horizon vullen, de misdaden van Rusland en de Serviërs jegens moslims in Centraal-Azië, de Balkan en de Levant (As-Sjaam) gaan nog onverminderd door. De Britse misdaden in India jegens moslims en niet-moslims zijn tot op de dag van vandaag nog steeds van invloed. Deze misdaden bevestigen dat deze heersers,  die de wereldbevolking beheersen, de oorzaak zijn van de ellende waar de mensheid in verkeert.
De Almachtige zegt:

فَأَصَابَهُمْ سَيِّئَاتُ مَا كَسَبُوا وَالَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْ هَؤُلَاءِ سَيُصِيبُهُمْ سَيِّئَاتُ مَا كَسَبُوا وَمَا هُم ْ بِمُعْجِزِينَ

‘’Dus de kwade gevolgen van hun verdiensten overmanden hen. En degenen van hen die zondigden zullen ook door de kwade gevolgen van hun verdiensten overmand worden en zij zullen niet “kunnen vluchten.’’

  1. De verkeerde oplossing van de kapitalisten en hun gelijken inzake deze kwestie, en dat de juiste remedie de sja’ri oplossing is:

De kapitalisten en hun gelijken behandelden deze kwestie in drie fasen:

De eerste fase is om de situatie te verbergen

  • [Een Chinees rapport onthulde dat de Chinese autoriteiten de waarheid hebben verborgen (voor de Chinese bevolking en de rest van de wereld) met betrekking tot de dodelijke ziekte die de autoriteiten vóór medio december 2019 hebben ontdekt, maar ze hielden de zaak geheim en erkenden deze pas aan het einde van het jaar na de toename van het aantal gevallen. De Chinees-Amerikaanse mediapresentator “Shang Wei Wang” benadrukte dat de autoriteiten in Wuhan geen markt hebben gesloten voor de verkoop van viswaren, waarna de ziekte zich tot januari heeft verspreid. Uit het rapport bleek dat acht burgers zijn gearresteerd nadat ze informatie over de ziekte hebben doorgegeven aan het begin van de crisis. Zij werden als wetsovertreders beschouwd door onbevestigde informatie te verspreiden. Hij voegde eraan toe dat de lokale autoriteiten in Wuhan nog steeds beweerden dat er geen vuiltje aan de lucht was en het toelieten dat rituelen op 18 januari werden uitgevoerd (van een van de lokale tradities). Er waren ongeveer veertigduizend gezinnen aanwezig (02/01/2020).
  • [Chinese functionarissen waarschuwden de bevolking niet voor de ernst van de crisis in december, toen Peking de Wereldgezondheidsorganisatie informeerde… De Chinese regering zei destijds: “De ziekte is te voorkomen en te beheersen.” Op 23 januari hebben de autoriteiten de stad Wuhan gesloten en er werd een algeheel reisverbod uitgevaardigd. (Masrawy 23-3-2020)]

De tweede fase is quarantaine en gedeeltelijke isolatie

1 – [Ambtenaren van de gezondheidssector in de Verenigde Staten bevestigden zaterdag een achtste geval van het nieuwe coronavirus, en het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dat het onderdak zal bieden aan degenen die uit het buitenland komen en mogelijk in quarantaine moeten worden geplaatst. De stad Wuhan en de provincie Hubei in centraal China, waar Het virus verscheen, worden onderworpen aan een daadwerkelijke quarantaine (Sky News 02/02/2020).

2 – In de Verenigde Staten zei de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, “We zijn in quarantaine”. Hij benadrukte dat dit “de meest strikte maatregel is die we kunnen nemen”. Met het opleggen van een lock-down in New York, Californië, New Jersey en Illinois moeten nu meer dan 85 miljoen mensen thuisblijven, met als uitzondering hierop het doen van inkopen en een korte wandeling maken (Deutsche Welle 21/03/2020).

De derde  fase is bijna volledige lock-down in de huizen

[Honderden miljoenen mensen over de hele wereld worden onderworpen aan een lock-down in hun woningen in de hoop de verspreiding van het coronavirus, dat meer dan elfduizend mensen heeft gedood, in te dammen. Deze strikte maatregel, ongekend in de geschiedenis van de mensheid, wordt in verschillende mate geïmplementeerd, afhankelijk van de landen. Meer dan 800 miljoen mensen in meer dan 30 landen werden opgeroepen om thuis te blijven, hetzij als gevolg van algemene quarantainebesluiten, aanbevelingen of uitgaansverboden, volgens een telling uitgevoerd door AFP (Agence France-Presse). In Duitsland overwegen de autoriteiten strengere maatregelen te nemen om het openbare leven te beperken en de meerderheid van de inwoners te verplichten in hun woningen te blijven. Italië, het meest getroffen land in Europa, waarbij het virus 4.000 mensen heeft gedood en het eerste land op het oude continent was dat de bevolking in quarantaine liet gaan, bereidt zich voor om haar maatregelen te versterken om de verdere verspreiding van het virus in te dammen. Alle parken en reservaten zullen dit weekend voor het publiek gesloten zijn en er zullen andere beperkingen worden opgelegd om Italianen te dwingen thuis te blijven, nadat de autoriteiten hadden aangekondigd dat 627 mensen in 24 uur in het land aan het virus zijn gestorven, een hoogtepunt sinds het begin van de crisis. (Deutsche Welle, 21/03/2020 AD).

Door deze drie maatregelen onder de loep te nemen, blijkt dat ze het probleem niet oplossen, maar dat de economie blijft falen. Dit zorgt voor nog meer onbehagen en ellende welke de mensen ervaren. Zoals we nu steeds meer horen over gevallen in de kaptalistische samenleving.

Daarom is de juiste behandeling voor deze ziekte, zoals vermeld in de sjari’a van Allah, dat de staat de ziekte vanaf het begin opvolgt en werkt om de ziekte te beperken tot de plaats waar het zich eerst voordeed en dat gezonde mensen in andere regio’s blijven werken en produceren.

روى البخاري في صحيحه عن أُسَامَةَ بْنِ زَيْدٍ عَنْ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسـلم أَنَّهُ قَالَ: «إِذَا سَمِعْتُمْ بِالطَّاعُونِ بِأَرْضٍ فَلَا تَدْخُلُوهَا وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلَا تَخْرُجُوا مِنْهَا»، وفي حديث آخر عند البخاري ومسلم واللفظ لمسلم عن أُسَامَةَ بْنِ زَيْدٍ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسـلم: «الطَّاعُونُ رِجْزٌ أَوْ عَذَابٌ أُرْسِلَ عَلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ أَوْ عَلَى مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ فَإِذَا سَمِعْتُمْ بِهِ بِأَرْضٍ فَلَا تَقْدَمُوا عَلَيْهِ وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلَا تَخْرُجُوا فِرَاراً مِنْهُ»، وفي رواية أخرى للبخاري عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا زَوْجِ صلى الله عليه وسـلم قَالَتْ سَأَلْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسـلم عَنْ الطَّاعُونِ فَأَخْبَرَنِي «أَنَّهُ عَذَابٌ يَبْعَثُهُ اللَّهُ عَلَى مَنْ يَشَاءُ وَأَنَّ اللَّهَ جَعَلَهُ رَحْمَةً لِلْمُؤْمِنِينَ لَيْسَ مِنْ أَحَدٍ يَقَعُ الطَّاعُونُ فَيَمْكُثُ فِي بَلَدِهِ صَابِراً مُحْتَسِباً يَعْلَمُ أَنَّهُ لَا يُصِيبُهُ إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَهُ إِلَّا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِ شَهِيدٍ

Al-Boechari heeft in zijn Sahih overgeleverd van Osama bin Zaid van de boodschapper saw dat hij zei: «Als jullie van de pest hebben gehoord in het land betreed het dan niet, en indien het zich voordoet in een gebied waarin jullie je bevinden, verlaat het dan niet» In een ander overlevering in Boechari en Moeslim en de uitspraak overgeleverd door Moeslim van Osama bin Zaid dat de Boodschapper van Allah saw heeft gezegd: «de plaag is een toorn of bestraffing gezonden naar Banoe Israiel, of de volkeren die voor jullie waren, als jullie ervan horen in een gebied, betreed het gebied dan niet. En indien het zich voordoet in een gebied waar jullie je bevinden, verlaat het dan niet om ervan te vluchten », en in een andere overlevering van Boechari werd overgeleverd van Aisha, moge Allah tevreden met haar zijn – de echtgenote van de boodschapper saw – ze zei: ik vroeg de Boodschapper van Allah saw over de pest. Hij vertelde me: Het is een bestraffing die Allah uitstuurt naar wie hij wil en Allah heeft het een barmhartigheid voor de gelovigen gemaakt. Niemand die verblijft in een gebied geraakt door de plaag, geduldig daar blijft en rekenend op de beloning en die weet dat hij alleen zal lijden onder wat Allah voor hem heeft voorgeschreven, behalve dat voor hem de beloning van een martelaar zal worden neergeschreven.’’

Dit is een soort quarantaine in een staat die alle staten voor was, en in een beschaafde staat van de eerste orde, wiens leider de profeet van Allah en zijn boodschapper is, saw, aan wie werd geopenbaard terwijl hij de islam toepaste om een ​​goed voorbeeld te geven in zijn toepassing. Ibn Hadjar vermeldt in Fath Al-Bari dat Oemar, moge Allah tevreden met hem zijn, naar de Levant (As-Sjaam) ging. Toen hij aankwam, werd hij op de hoogte gebracht dat een epidemie zich voordeed in de Levant. Abd al-Rahman bin Auf vertelde hem dat de Boodschapper van Allah, vrede en zegeningen zij met hem, zei: “Als je erover hoort in een gebied, ga er dan niet heen, en indien het zich voordoet in een gebied waar jullie je bevinden, verlaat het dan niet om eraan te ontsnappen. Dus keerde Oemar ibn Al-Gattaab terug … wat betekent dat toen het nieuws kwam dat de pest zich had verspreid, hij terugkeerde met de moslims.

Bijgevolg moet de staat in Islam de ziekte beperken tot haar plaats, moeten de bewoners de plek niet verlaten en mogen anderen de staat niet binnentreden.  En dat de staat zijn sjar’i plicht nakomt, het is een staat die de belangen behartigt en een staat van amaana. Net zoals het deze maatregelen treft wanneer er een virus uitbreekt, dient zij een goede gezondheidszorg te garanderen en gratis zorg en medicijnen te verstrekken aan al haar onderdanen. Bovendien dient ze erop toe te zien dat er ziekenhuizen en medische laboratoria worden gebouwd, en dient ze andere primaire behoeften van de onderdanen van de staat, zoals onderwijs en het waarborgen van de veiligheid te garanderen.

Op deze wijze worden de juiste maatregelen getroffen zodat de besmettelijke ziekte op zijn plaats wordt geïsoleerd, de zieken onder quarantaine worden geplaatst, opgevolgd in hun beheer en gratis worden behandeld. De gezonde mensen blijven doorgaan met hun werk en het sociale en economische leven gaat door zoals het was voordat de besmettelijke ziekte de kop opstak.  Het leven van de gezonde mensen dient niet te worden stopgezet. Anders worden ze namelijk in hun woningen geïsoleerd en wordt het economische leven verlamd of bestaat het risico dat de crisis wordt verergerd. Hierdoor kan de situatie escaleren en ontstaan er andere problemen.

3. Het effect van het coronavirus op de olieprijzen en op de wereldeconomie

De wereldeconomie vertraagt in haar groei, zelfs in de normale situatie zonder een pandemie. Wat dan te denken van een situatie waarbij wereldwijd maatregelen worden getroffen, die uiteenlopen van quarantaine tot een gedeeltelijke of algehele lockdown. Deze maatregelen zullen de wereldeconomie verder vertragen of zelfs tot een ineenstorting leiden: Het virus heeft de wereldhandel lamgelegd en de olieprijzen tot de bodem doen dalen, de olieprijzen zijn tot zeer lage niveaus gedaald. Dit veroorzaakte een prijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië, omdat Rusland zijn olieproductie moest verhogen. Amerika dwong Saoedi-Arabië om de productie te verhogen om Rusland te confronteren. De Amerikaanse president Trump bedreigde Rusland op 19 maart door te zeggen: “dat hij zich op het juiste moment zou mengen in de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland…” (American Al-Hurra 19/03/2020).

Saoedi-Arabië vecht voor de rekening van Amerika tegen Rusland over marktaandelen, nadat hun vorige deal om de productie te beheren deze maand ten onder is gegaan na een termijn van drie jaar. Landen pompen olie naar volledige  capaciteit in een tijd waarin de wereldwijde vraag een sterke daling kent als gevolg van de verspreiding van het coronavirus. De prijzen zijn deze week gedaald tot het laagste niveau in bijna twintig jaar, aangezien de prijs van een vat daalde tot $ 28,75 voor de Brentmix voor futures contracten. Ondanks het feit dat de Russen zich bewust waren van de betrokkenheid van Saoedi-Arabië met Amerika. Mikhail Lontiyev, de woordvoerder van het bedrijf Rosneft, zei tegen het Russische persagentschap dat alle oliehoeveelheden die werden verminderd als gevolg van het meermaals verlengen van de OPEC + overeenkomst op de wereldmarkt volledig en snel gecompenseerd worden met Amerikaanse schalieolie (Reuters 08/03/2020).

Daartegen konden ze echter geen maatregel treffen, omdat Saoedi-Arabië de crisis voor Rusland verergerde door te besluiten om de vorige overeenkomst (2,1 miljoen vaten te verminderen)  niet te verlengen en besloot de productie te verhogen (de olieprijzen verloren maandag tot een derde van hun waarde in hun grootste dagverlies sinds de Golfoorlog In 1991.  Zo daalden de ruwe futures van Brent met 22 procent tot 37,05 dollar per vat, nadat ze eerder waren gedaald met 31 procent tot 31,02 dollar, het laagste niveau sinds 12 februari 2016 (Reuters 09/03/2020). Vervolgens daalde de olieprijs voor haar vazalstaten in Azië naar een waarde van 6 dollar! Vandaag is Rusland op zoek naar een manier om terug te keren naar de “OPEC Plus” overeenkomst en vertoont flexibiliteit om een nieuwe vermindering te bereiken!

De wereldeconomie werd dus ernstig geschokt als gevolg van de verspreiding van het coronavirus en vervolgens door de daling van de olieprijzen. Als dit zo blijft, zal de wereldeconomie mogelijk instorten.

4. Is het toegestaan om de gezamenlijke gebeden en het vrijdaggebed in de moskee te verbieden? ​​

Het nalaten van de gezamenlijke gebeden en het vrijdaggebed in de moskee, in het geval van een besmettelijk virus, is niet in algemene vorm. De zieken dienen geïsoleerd te worden en niet toegelaten te worden tot de moskeeën (voor de gezamenlijke gebeden en het vrijdaggebed). Er dienen voldoende maatregelen te worden genomen op het gebied van hygiëne en sterilisatie. Indien nodig dient men bijvoorbeeld een masker te dragen. De gezonde mensen blijven het vrijdaggebed en de gezamenlijke gebeden voortzetten. Indien het nodig is om medische teams in te zetten in moskeeën om te controleren wie ervan wordt verdacht ziek te zijn onder de moskeegangers, dan kan deze maatregel worden genomen, maar zonder het vrijdaggebed en de gezamenlijke gebeden voor de gezonde moslims te verstoren. De beschikbare bewijzen met betrekking tot de gezamenlijke gebeden en het vrijdaggebed duiden niet op een permanente opheffing ervan. Integendeel, het vereist geen groot aantal om het te voldoen zoals we zullen aantonen.  Sommige moslims zijn vrijgesteld (wegens specifieke omstandigheden).

Met betrekking tot het gezamenlijk gebed (salaat-oel-djamaa’a); het is een collectieve verplichting (fard kifaaya).

Het gezamenlijke gebed is een collectieve verplichting (fard kifaaya) die zich moet manifesteren onder de mensen. Aboe Ad-Dardaa, moge Allah tevreden met hem zijn, heeft overgeleverd dat de Profeet saw zei: «Er zijn geen drie personen in een dorp of in een nederzetting waar het gebed niet wordt voldaan behalve dat Shaytaan ze in zijn handgreep heeft, houd je vast aan de gemeenschap want de wolf valt het  schaap dat alleen is aan» (Aboe Dawoed).  Dit gaat over het gezamenlijke gebed. Het is een plicht ter voldoening, omdat sommige moslims het gezamenlijke gebed niet met de boodschapper saw hebben verricht en de boodschapper heeft hen gelaten nadat hij hen met brand had bedreigd. Als het een individuele verplichting (fard ‘ayn) was voor elke moslim, had hij ze niet met rust gelaten. Het gaat hier om het gezamenlijke gebed aangezien het om het ‘isjaa gebed gaat. De minimale eisen voor een djamaa’a is dat de groep uit twee personen bestaat. De imam en de ma’moem op basis van de hadith van Malik bin Hoewayrith die vermeld staat in Sahih Moeslim. Het gezamenlijke gebed vervalt niet behalve met een wettelijk excuus (‘oedhr) waarvoor een tekst is zoals een koude of regenachtige nacht, op basis van de hadieth in Al-Boechari, waarin de Profeet saw zegt:

كَانَ يَأْمُرُ مُؤَذِّناً يُؤَذِّنُ ثُمَّ يَقُولُ عَلَى إِثْرِهِ أَلَا صَلُّوا فِي الرِّحَالِ فِي اللَّيْلَةِ الْبَارِدَةِ أَوْ الْمَطِيرَةِ فِي السَّف

“Allah’s Boodschapper (ﷺ) vertelde Moe’adh om de adhaan te verrichten en zei: “Bid bij u thuis” aan het einde van de adhaan op een regenachtige of zeer koude nacht tijdens de reis.”

Het vrijdaggebed is een individuele plicht (fard ‘ayn) die niet vervalt behalve met een wettelijk excuus (oedhr). De bewijzen hiervoor zijn veelvuldig.

Allah zegt:

إِذَا نُودِي لِلصَّلاَةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ

‘’Wanneer jullie tot het vrijdaggebed worden geroepen, haast jullie dan naar de overdenking van Allah en laat je zaken achter.’’

De verordening in dit vers is een verplichting met als bewijs dat iets wat normaliter vrijgelaten (moebaah) is  verboden wordt verklaard. Dit duidt op een definitief gebod. Al-Haakim heeft overgeleverd in Al-Moestadrak, op gezag van Tariq bin Shihab, op gezag van Aboe Moesa, op gezag van de Profeet saw, die zei:

«الْجُمُعَةُ حَقٌّ وَاجِبٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ فِي جَمَاعَةٍ إِلَّا أَرْبَعَةٌ: عَبْدٌ مَمْلُوكٌ، أَوِ امْرَأَةٌ، أَوْ صَبِيٌّ، أَوْ مَرِيضٌ»

“De vrijdag is een verplichting voor elke moslim in een gemeenschap, behalve vier: een slaaf, een vrouw, een kind, een zieke.’’

Al-Haakim zei: “Een authentieke overlevering conform de vereisten van de twee Sjeich.’’ Het is niet verplicht voor degene die vrees heeft op basis van wat werd overgeleverd door Ibn Abbas, moge Allah tevreden met hen zijn, die zei dat de Profeet saw zei:

«مَنْ سَمِعَ النِّدَاءَ فَلَمْ يُجِبْهُ فَلَا صَلَاةَ لَهُ إلَّا مِنْ عُذْرٍ، قَالُوا: يَا رَسُولَ اللهِ وَمَا الْعُذْرُ؟ قَالَ: خَوْفٌ أَوْ مَرَضٌ»

“Wie de oproep heeft gehoord en het niet heeft beantwoord, dan is er geen gebed voor hem behalve als hij een geldige reden heeft,  ze zeiden: O Boodschapper van Allah en wat is een geldige reden: ‘’angst of ziekte.’’(Al-Bayhaqi in Soenan al-Koebra).

Het vrijdaggebed is dus verplicht voor elke moslim, behalve voor degenen die worden uitgezonderd door een wettelijke tekst. Voor eenieder die daar niet bij hoort en waarvoor geen wettelijke tekst is ter uitzondering, is het vrijdaggebed een individuele verplichting. Dit zijn legitieme redenen waar  geen qiyas mag worden verricht. Het sjar’i excuus (‘oedhr sjar’i) is een excuus waar een tekst voor bestaat. Er geen analogie (qiyaas) in het geval van aanbiddingen, omdat er geen tekst is met ‘illa dat een qiyaas met zich meebrengt. Voor de geldigheid van het vrijdaggebed is vereist dat het vrijdaggebed door een aantal personen wordt verricht. De metgezellen waren het erover eens dat er een aantal personen aanwezig moet zijn voor het vrijdaggebed, dus het is absoluut noodzakelijk om in aantallen aanwezig te zijn. Een specifiek aantal is niet vereist, dus het aantal dat als groep wordt aangemerkt, maakt het vrijdaggebed geldig.  Zolang het als een groep wordt beschouwd, omdat het een groep is die is vastgesteld door de vorige hadith van Tariq.

En omdat het aantal vastgelegd is door de consensus van de metgezellen.  Er is geen hadieth met een bijzondere status, die verwijst naar een specifiek aantal personen voor het vrijdaggebed. Behalve dat een groep noodzakelijk is, en dit kan alleen worden bereikt door drie of meer omdat twee personen niet als groep aangeduid worden.  Bijgevolg dienen er minstens drie personen aanwezig te zijn (degenen op wie de plicht van vrijdaggebed rust) zodat het vrijdaggebed geldig is. Als ze hierin tekortschieten, is het niet geldig en wordt het geen vrijdaggebed genoemd omdat er consensus bestaat over de aanwezigheid van een aantal mensen (minimaal drie) voor het vrijdaggebed.

In de Khilafah wordt het vrijdaggebed of het gezamenlijk gebed dus niet opgeheven, maar degene die een sjar’i excuus heeft wordt vrijgesteld en de rest woont het gebed bij. Wat betreft degenen die zeggen dat het waarschijnlijk is dat iedereen besmet raakt met het virus, en dit kan niet worden voorkomen ongeacht welke voorzorgsmaatregelen er worden getroffen, het is een zwak argument, vooral omdat het laagste aantal voor het gemeenschappelijk gebed twee is en voor het vrijdaggebed drie. Dit wordt het meest waarschijnlijk bereikt, en als we zouden aannemen dat deze mogelijkheid zich voordoet moet dit enkel worden gedaan in die specifieke regio. Daarom dient deze kwestie acuraat en getrouw te worden bepaald. Als het aantal met een hoge mate van waarschijnlijkheid (ghalabat al-dhann) wordt bereikt, wordt het vrijdaggebed en het gemeenschappelijk gebed niet opgeheven. Men dient allerlei voorzorgsmaatregelen te treffen. Voorzorg betekent niet dat een verplichting wordt nagelaten, maar de verplichting wordt voldaan en tegelijkertijd worden er voorzorgsmaatregelen getroffen om besmetting te voorkomen.

Dit is de meest correcte uitspraak inzake deze kwestie. Als de staat de moskeeën sluit zonder alles in het werk te stellen om te verifiëren en de mate van waarschijnlijkheid te achterhalen (zoals we hierboven hebben aangekaart), en het dan voorkomt dat mensen de toegang tot de moskeeën voor het vrijdaggebed en het gemeenschappelijk gebed wordt ontzegd, dan begaat men een grote zonde door het vrijdaggebed en de gemeenschappelijke gebeden op te heffen.

Tot slot, het is echt pijnlijk dat de heersers in de moslimlanden de stappen van de koloniale ongelovigen volgen. Handspan per handspan, el per el. Als deze landen moeite hebben met de behandeling van een specifieke aandoening, volgen ze hen, en als ze een oplossing bieden, zelfs als deze onjuist is, dan juichen de heersers in de moslimlanden dit toe, en beschouwen het als  gezondheid en herstel!

Het is pijnlijk deze deze pandemie (corona) zich wereldwijd verspreidt en tot stagnatie en stilstand leidt. Totdat het openbare leven bijna ophoudt, al hebben de moslimlanden zoiets eerder meegemaakt. Ze werd getroffen door de pest toen ze in het achttiende jaar na de Hidjra een felle strijd voerden tegen de Romeinen in de Levant. Evenzo werd de oemma halverwege de zesde eeuw na de Hidjra getroffen door de plaag van “Al-Shaqafa” en dit wordt nu aljamratoe genoemd. Deze plaag heeft zich verspreid van As-Sjaam naar de Maghreb. Deze plaag wordt nu beschouwd als een van de zweren die het gevolg zijn van een huidinfectie door Staphylococcus-bacteriën.

Bovendien werden de moslims halverwege de achtste eeuw na de Hidjra (749 AH) getroffen door wat de Grote Pest in Damascus wordt genoemd, en in al deze gevallen werden de moskeeën niet gesloten. Het vrijdaggebed en het gemeenschappelijk gebed werd niet opgeheven. De gezonde mensen werden daarbij ook niet in quarantaine/lockdown geplaatst in hun woningen, maar de zieken werden geïsoleerd.  De gezonde mensen zetten hun werk voort met jihad- en door de aarde te vullen (‘imaara al ard). Ze gingen naar de moskeeën om de gebeden te verrichten en smeekbeden te verrichten om Allah te vragen hen te beschermen tegen het kwaad van deze ziekte.  Daarnaast troffen ze  allerlei voorzorgsmaatregelen en werden de zieken verzorgd. Dit is de waarheid.

فَمَاذَا بَعْدَ الْحَقِّ إِلَّا الضَّلَالُ

Wat kan er dan na de Waarheid nog zijn, behalve valsheid?’

Jullie broeder,

Ata Bin Khalil Abu Al-Rashtah

2 Sja’baan 1441
26-03-2020

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland