Geboren in het jaar 1362 H overeenkomstig 1943 M, in een praktiserende religieuze familie, in een klein dorp (ra’naa) in het gebied van al Chaliel (Hebron) in de Palestijnse gebieden. Hij was getuige toen hij klein was van de tragedie en bezetting van de Joden ervan in het jaar 1948, ondersteund door Brittannië en het hoogverraad van de Arabische regenten. Hij en zij familie verhuisden daarna naar een vluchtelingenkamp nabij al Chaliel.

Zijn lager en basisonderwijs kreeg hij op het vluchtelingenkamp. Hij voltooide het voortgezet onderwijs en kreeg zijn eerste secundair certificaat (Jordaans) op het al Hoessajn bin ‘Alie school in Al Chaliel in 1960 M, en vervolgens voltooide hij zijn algemeen secundair certificaat (Egyptisch) in 1961 M op de Ibrahimijja school in Jeruzalem. Daarna trad Aboe Rasjta toe tot de Universiteit van Cairo aan de Ingenieurs Faculteit in het leerjaar 1961-1962 M en verkreeg zijn Bachelor diploma in civiele techniek van de Universiteit in 1966 M. Daarna ging hij werken als ingenieur in diverse Arabische landen. Een werk over technische ingenieurs werk is van hem, de naam ervan is: ‘De moderator bij de berekening van de hoeveelheden en de controle van gebouwen en wegen.’

Hij verbond zich aan Hizb ut Tahrir gedurende zijn middelbaaronderwijs in de mid-1950s, en belandde in het gevang van de onderdrukkers op de weg van Allah. Hij bleef actief in de Hizb op zijn vlakken, organisatorisch, administratief en vervolgens nam hij op 11 Safar al Chair 1424 H, overeenkomstig 13 april 2003 M, met de Wil van Allah het leiderschap op zich van de Hizb, hij vraagt Allah dat Hij hem bestaat in zijn daarvan van deze (verantwoordelijkheid)

Hij heeft de volgende Islamitische werken geschreven:

 

1. Tafsier van soera al Baqara, de naam ervan is: ‘Tajsier fie oesoel at Tafsier – soerah al-Baqarah’

2. Lessen in Oesoel al Fiqh – Tayseer al-Wusool ila al-Usool

3. Een aantal kleine boeken;

a. Economische crises – het feit van de problemen en de visie van Islaam

b. De nieuwe kruisvaarders invasie op het schiereiland en de golf

c. Industrieelbeleid en het opbouwen van een industriële staat

De Emir staat verder bekend als een ascetisch en vroome man, die zeer streng vasthoudt aan de verplichtingen en aan kennis. En aangezien hij binnen alle instituties van de partij dienst heeft gedaan, is hij volledig op de hoogte van alle partij activiteiten en de mogelijke uitdagingen waarmee de partijleden worden geconfronteerd, en wat er nodig is om de activiteiten te coördineren en te monitoren. En daarom voelen de leden soms alsof de Emir aan hun zijde staat en hun adviseert in alle details. En dat is waarom deze Emir erom bekend staat dat hij de volledige potenties van de leden van de partij optimaal weet te benutten.

Een van zijn opmerkelijke daden is dat hij gedurende zijn Emiraat van de partij een oproep op de 28e van Radjab 1426 (2/9/2005) richtte aan de moslims naar aanleiding van de herdenking van de pijnlijke gebeurtenis, de vernietiging van de Khilafah, wat op die datum de 84e herdenking was. En de partij heeft op die dag, na het vrijdaggebed de moslimmassa beginnend in Indonesië, bij de stille oceaan, tot aan Marokko, bij de Atlantische oceaan weten te bereiken. En deze oproep is van grote invloed geweest. Dit boven de andere algemene activiteiten van de partij zoals het organiseren van demonstraties, lezingen en congressen waar het rechtgeleide wordt verkondigd.

De afgelopen jaren van zijn leiderschap worden gekenmerkt door grote veranderingen en blijde tijdingen voor de Oemmah, evenals dat het zicht op overwinning binnen handbereik is geworden. Wij smeken Allah (swt) dat dit zal toenemen en gerealiseerd zal worden.

Hij vraagt Allah (swt) de bijstand en rechtvaardigheid, voor wat hij draagt aan amaana (verantwoordelijkheid) van de da’awa voor hetgeen dat geliefd bij Allah (swt) en zijn boodschapper (saw) is, en dat Allah met zijn hand het oprichten van de Khilafah Raasjida mogelijk maakt, waarlijk Hij is de Samie’ (Horende) en Moedjieb (beantwoordende van gebeden).