Verslag van de bijeenkomst ‘Etnische zuivering van de Oeigoerse moslims’

Op zondag 3 februari 2019 jl. organiseerde Hizb ut Tahrir Nederland een bijeenkomst die in het teken stond van de Oeigoerse moslims. Deze bijeenkomst maakte deel uit van een internationale bewustzijnscampagne.

De eerste lezing werd verzorgd door Abdugheni Sabit (Oeigoerse activist). Hij gaf een historisch overzicht van Oost-Turkestan en het leed dat de Oeigoerse moslims al lange tijd ondergaan. Hij toonde aan dat de onderdrukking van de Oeigoerse moslims geen nieuwe kwestie is en dat de kwestie ons allen aangaat omdat we een Oemma zijn. Daarnaast vertelde hij welke rol verschillende wereldmachten spelen bij de onderdrukking van de Oeigoeren.

De tweede lezing werd verzorgd door Muhammad Yasin (lid van Hizb ut Tahrir). De spreker wierp een blik op de wijze waarop Islam het gebied heeft bereikt, wat de huidige realiteit is en het belang dat Islam hecht aan het bestrijden van onrecht.

De derde lezing werd verzorgd door Okay Pala (mediavertegenwoordiger van Hizb ut Tahrir Nederland). Hij nam de toehoorders mee in zijn verhaal over de dagelijkse uitdagingen van een Oeigoerse moslim. De tragische situatie is haast onwerkelijk. Overal controleposten, moslims in concentratiekampen, moslimvrouwen die gedwongen worden om met Chinese niet-moslims te trouwen en een verbod op talloze islamitische gebruiken. Desalniettemin maakte de spreker duidelijk dat de strijd van het Chinese regime gestoeld is op dezelfde retoriek als de zogenaamde oorlog tegen terreur en extremisme in andere landen.

Hij legde uit waarom de moslimlanden niets doen (door onder meer in te gaan op hun handelsbetrekkingen met China), waarom aankloppen bij de VN geen oplossing is en waarom het belangrijk is dat de moslims in Nederland een publieke opinie creëren door deze vraagstukken te agenderen. Tot slot maakte hij duidelijk waarom het noodzakelijk is om een eigen politieke entiteit te hebben (in de moslimwereld) die de belangen van zowel moslims als niet-moslims behartigt.

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland