Hizb ut Tahrir Nederland

Srebrenica, geschiedenis van moslimhaat in Europa

Vandaag is het 22 jaar geleden dat Servische troepen een genocide hebben gepleegd in de Bosnische stad Srebrenica, die formeel onder bescherming stond van het Nederlandse VN-bataljon, Dutchbat. Meer dan 8000 moslimjongens en -mannen werden gedeporteerd, in koelen bloede geëxecuteerd en vervolgens in massagraven gedumpt.

Srebrenica gaat de geschiedenis in als de tweede genocide op Europese bodem, na de Tweede Wereldoorlog. Maar de “dat nooit meer” hield niet erg lang stand; dit keer wendde het kwaad zich tot een moslimminderheid in hartje Europa.

Islamhaat

De diepgewortelde sentimenten van haat en wrok jegens de moslims, bij een groot deel van de Serviërs, werden bij monde van de Servische generaal Ratko Mladic geuit tijdens een korte videoboodschap die naar buiten werd gebracht, alvorens hij de opdracht gaf om de moslims af te slachten. Hij zei toen: “Hier staan we, 11 juli 1995, in de stad Srebrenica, in Servië. Aan de vooravond van de Servische heilige dag geven we deze stad terug aan de Servische natie. Ter nagedachtenis van de opstand tegen de Turken (lees: De Islamitische Khilafah Staat van de Ottomanen) is de dag gekomen om wraak te nemen op de moslims.”

Ook zijn er videobeelden opgedoken waarin hij de moslimkinderen toeroept met “Waar is jullie Allah nu, het is Mladic die jullie gaat redden.” Explicieter dan dit kan men moslimhaat niet uitdrukken.

Dutchbat

De Nederlandse blauwhelmen, die de taak hadden om de moslimenclave te beschermen, wisten van deze diepgewortelde haat jegens de moslims. Sterker nog, in het Nederlandse kamp heerste bij een deel sympathie voor de Serviërs en een gedeelde haat tegen de moslims. Er zijn getuigenverklaringen die er niet om liegen; van fysieke intimidaties, zoals het richten van geweren op onschuldige Bosnische moslims en het uitspreken van de wens om moslims met een tank over te rijden, tot aanrandingen en verkrachtingen van moslimvrouwen! Zelfs de graffiti op de muren van de compound van de Nederlandse militairen, beschreef de haat jegens de Bosnische moslims.

De vraag is dan: hoe reëel is de verwachting dat deze Dutchbats hun levens zullen opofferen om deze moslims te beschermen?

Ook is het verschuilen achter de Servische “overmacht”, om de militaire overgave aan de Serviërs te rechtvaardigen, zonder noemenswaardig verzet, zwak. Wat is de taak dan van getrainde militairen, als zij niet alles op alles zetten om ongewapende burgers te beschermen? Hoort het terugvechten met een eervol einde niet tot het takenpakket?

Wat de situatie ook moge zijn, wat feitelijk plaats heeft gevonden is dat de moslims erg makkelijk zijn uitgeleverd aan de agressor. En daarbij werden zij ook nog eens geassisteerd door de Dutchbats, met de evacuatie van moslimmannen waarvan men wist dat zij gemarteld of gedood zouden worden!

Alsof dit niet genoeg leed is, werd twee weken geleden nog eens zout op de open wonden van de nabestaanden gestrooid. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat de Nederlandse staat niet verantwoordelijk is voor de 8000 dodelijke slachtoffers die zijn gevallen. Ook de Nederlandse militairen van Dutchbat, die de taak hadden om de moslimenclave te beschermen, bleven buiten schot. Volgens het hof is de Nederlandse staat slechts voor 30% aansprakelijk, voor enkel 300 slachtoffers die zich binnen de Nederlandse compound bevonden.

Waar het op neerkomt, is dat Nederland, Europa en de gehele VN niet in staat zijn geweest om de moslimminderheid in het westen te beschermen tegen moslimhaat. Zelfs het voorstel om 11 juli tot een dag van rouw te verklaren en de Nederlandse vlag halfstok te hangen, is geweigerd door de Nederlandse overheid. Had Nederland ook zo gereageerd als het niet-moslims zouden zijn?

Herdenking?

Ja, we zouden de moslims die gesneuveld zijn moeten herdenken, maar tegelijkertijd moeten we ook werken aan een positief toekomstsperspectief en een welgemeend “dat nooit meer,” zodat de komende generaties beschermd zullen worden.

De realiteit is dat de Bosnische moslims in de steek zijn gelaten. Zij zullen altijd in deze toestand verkeren, totdat de moslims en moslimlanden zich wederom herenigen onder één leiderschap, dat als prioriteit heeft om moslims te beschermen, waar zij zich ook bevinden.

De Profeet (saw) heeft gezegd: ‘’Voorwaar de Imam (Khalifah) is als een schild, van waarachter jullie vechten en beschermd worden.” (Sahih Moeslim)

Okay Pala

Mediavertegenwoordiger van Hizb ut Tahrir Nederland

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland