Hizb ut Tahrir Nederland

De woordvoerder van de Indiase regerende Bharatiya Janata Partij (BJP), Nupur Sharma maakte tijdens een tv-debat beledigende opmerkingen over islam en over de Profeet (saw) en zijn vrouw (ra). Vervolgens plaatste de hoofd van de media-afdeling van Delhi, Naveen Kumar Jindal, ook nog eens een beledigende tweet over de Profeet (saw). Hierop veroordeelden een aantal Golfstaten en andere moslimlanden de beledigende uitspraken, sommige riepen de Indiase ambassadeur op het matje en eisten excuses. Dit leidde ertoe dat de twee woordvoeders werden geschorst en er volgde een verontschuldiging.

De protesten van de moslimlanden laten zien dat een tegenreactie de autoriteiten in India niet in de koude kleren laat zitten. Aangezien India, net zoals alle andere landen, pragmatisch is ingesteld en wordt gedreven door eigen belang. India koos onder een enige druk voor haar economische en andere belangen die het heeft met deze landen en krabbelde noodgedwongen terug. Althans voor de internationale bühne.

In India echter, voert de BJP sinds haar aantreden in 2014 een openlijke strijd tegen islam en de moslims, waarvan de recente beledigingen van de Profeet (saw) daar slechts een uiting van zijn. Er vindt een systematische onderdrukking van de moslimgemeenschap plaats. Aanhangers van de BJP die zichzelf zien als zelfbenoemde beschermers van het hindoeïsme roepen openlijk op tot het lynchen van moslims zonder daarvoor vervolgd te worden. Moslims worden regelmatig door hindoe-meutes aangevallen. Soms is de provocatie gewoon omdat iemand zichtbaar moslim is.

Ondanks de systematische onderdrukking van de moslims door de BJP hielden deze moslimlanden goede betrekkingen na met India. De Indiase premier Narendra Modi, een hindoe extremist van de BJP heeft regelmatig de moslimlanden bezocht sinds hij aan de macht kwam in 2014. De vriendschappelijke zakenrelaties met de energierijke Golfstaten zijn in zijn ambtstermijn versterkt.

Als een simpele veroordeling of kritiek van de moslimlanden iets van invloed kan zijn op de omgang van India met de moslims waarom is dit niet eerder ingezet toen islam en de moslims werden aangevallen, en reageren ze nu pas? Hebben deze landen harde eisen gesteld aan de anti-islam BJP-regime om hen te dwingen tot goede omgang met de moslims inruil voor handel? Ze hebben het tegenovergestelde gedaan, Narendra Modi ontving zelfs de hoogste burgerlijke onderscheidingen van de regeringen van Saoedi-Arabië in 2016 en van de VAE en Bahrein in 2019.

Dus waarom zijn deze landen, die een hindoe extremist ondanks zijn anti-islam campagne belonen met onderscheidingen en vriendelijke betrekkingen onderhouden, nu massaal opgestaan?

Het waren de heldhaftige demonstraties van moslims uit India die met gevaar voor eigenleven de straten op gingen om te protesteren tegen de beledigende uitspraken over de Profeet (saw) die uiteindelijk viraal gingen, ook in de moslimlanden. Hierdoor werden de leiders van de moslimlanden geconfronteerd met een groeiend ongenoegen binnen de Oemma waardoor ze zich genoodzaakt hebben gevoeld om de sentimenten tegemoet te komen en het idee te geven dat zij opkomen voor islam.

Mediabureau Hizb ut Tahrir Nederland

Deel op social media

De officiële meningen van Hizb ut Tahrir zijn die welke zijn opgenomen in verklaringen in naam van de verschillende provinciale bureaus (Wilajaat), de verschillende media bureaus van Hizb ut Tahrir, en de verklaringen van de officiële woordvoerders en media vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir. Enige andere verklaring, zelfs als deze gepubliceerd is op officiële websites of in magazines, is de mening van de auteurs van de artikelen en niet de van Hizb ut Tahrir. Toestemming is gegeven om alles wat gepubliceerd is door Hizb ut Tahrir of de websites van Hizb ut Tahrir te kopiëren, citeren of publiceren, op voorwaarde dat het citaat trouw blijft aan de betekenis, zonder selectieve citaten welke de betekenis vervormen of welke een onjuiste interpretatie portretteren, en op voorwaarde dat het citaat wordt toegeschreven aan de bron.

Hizb ut Tahrir | Nederland