TwitterFacebookGoogle+    A+A  A-                                                                                                                                                                                                                        Contact - Links - Persmap      

Menu

Media Bureau
Nederland

   
H. 16 Dhoel Hijjah 1436 Nummer: M1436/18
M. 30-09-2015

 Een aanval op Sjaria is een aanval op Islam

Terwijl de discussie in Nederland over de vluchtelingenstroom naar Europa en verdere inzet van actieve militaire aanwezigheid in Irak en Syrië, in alle hevigheid voortgezet wordt, dient zich een hernieuwd probleem aan. Namelijk, de vluchtelingen die de brute oorlog zijn ontvlucht en de barre (over)tocht heelhuids hebben doorstaan en hier asiel hebben aangevraagd; de asielzoekers. De harde toon die de voorgaande discussies over de vluchtelingenkwestie domineerde wordt ook hierin meegenomen. VVD-leider Halbe Zijlstra bracht deze toon wederom voorbeeldig tot uitdrukking, door te zeggen dat hij walgt van vluchtelingen die de normen en waarden van Nederland niet delen, maar er “sjaria-achtige” opvattingen op nahouden en vindt dat “sjariazoekers” geen plaats hebben in Nederland.

Zo ook zijn de uitdrukkingen die Halbe Zijlstra gebruikt zoals “sjaria-achtige” en “sjariazoekers” met vaagheid omhuld. Wat betekent “sjaria-achtige” opvattingen en “sjariazoekers” nu precies? Dit soort populistische uitdrukkingen passen in hetzelfde rijtje thuis van "Islamitische asieltsunami" en "testosteronbommen" van de PVV, die niets bijdragen aan het debat rondom de vluchtelingen maar enkel de onwetende niet-Moslim in een angstklimaat sleuren, door Islam en de Moslims te demoniseren. 

En als we voorbij de denigrerende woordspelingen van Halbe Zijlstra kijken en ervan uitgaan dat hij gewoon de Sjaria bedoelt, dan zegt hij met andere woorden dat geen één Moslim welkom is in Nederland, aangezien de Sjaria staat voor de algehele wet- en regelgevingen van Islam. Hier valt naast de alomvattende regelgeving inzake de maatschappelijke ordeningen ook het dagelijkse gebed, de halal consumptie, goede omgang met andersdenkenden en de kledingvoorschriften in het publieke domein onder. Iedere Moslim probeert zo veel mogelijk conform de Sjaria zijn of haar leven te ordenen. Een aanval op de Sjaria is een directe aanval op Islam zelf. 

Halbe Zijlstra gaf niet enkel het standpunt van de VVD weer, maar conformeerde zich aan de rode draad die in Nederland al geruime tijd heerst; het anti-Islambeleid dat -in lijn met het assimilatiebeleid- de druk op zowel de Moslim nieuwkomers als de bestaande Moslimgemeenschap opvoert in de ijdele hoop dat de Moslims het liberaal seculiere denkkader eigen maken in plaats van de denkkaders die de Sjaria hen voorschrijft. 

Onlangs oordeelde ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de Sjaria onverenigbaar is met democratie. Daar zijn we het over eens, beide levensvisies zijn anders en onverenigbaar. Echter, de vraag is hoe beide levensvisies omgaan met deze andersdenkenden in hun samenlevingen.

Terwijl het liberaal-seculiere gedachtegoed dat bij monde van haar politici aangeeft geen andersdenkenden te dulden in haar samenleving, erkent, accepteert en omarmt de Sjaria daarentegen de andersdenkenden wel in haar samenleving, ondanks het verschil in levensvisies. 

Het probleem is dus niet een teveel aan Sjaria maar een tekort aan Sjaria.  

 

Okay Pala

Media vertegenwoordiger van Hizb ut Tahrir Nederland

 

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: 0031 (0) 611860521

Media Bureau Hizb ut Tahrir Nederland
Hizb ut Tahrir Nederland: www.hizb-ut-tahrir.nl Media Bureau Hizb ut Tahrir: www.hizb-ut-tahrir.info

 

Algemeen

Amerika, Europa & Australië

Midden-Oosten & Noord Afrika

Azië