×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 575 niet laden

TwitterFacebookGoogle+    A+A  A-                                                                                                                                                                                                                        Contact - Links - Persmap      

Menu

 

Media Bureau
Nederland

   
H. 25 Rabi' oel Awal 1433 Nummer: M1433/03
M. 17-02-2012

Democratische en grondwettelijke vrijheden zorgen ervoor dat de Khilafah conferentie in België geen doorgang kan krijgen


De Khilafah Conferentie van Hizb ut Tahrir België die gepland stond voor 4 maart, ter nagedachtenis van de val van de Khilafah Staat in 1924, gaat niet meer door. Zo heeft de burgemeester van Hasselt, Hilde Claes beslist na intern overleg gepleegd te hebben met de politie en de Ministerie van Binnenlandse Zaken. Haar argumenten om de conferentie te verbieden waren als volgt: "Ik heb hiertoe besloten op basis van de wet van 23 maart 1995, tegen het negationisme", "Er zijn ook tegenstrijdigheden met de antirascismewetgeving. Hiermee kunnen we de openbare veiligheid niet garanderen, wat voldoende grondslag biedt voor het verbieden van deze bijeenkomst."

De jaarlijks terugkerende Khilafah conferenties zijn in diverse landen uitgegroeid tot een waar fenomeen, waaronder ook in België, welke bedoeld zijn om stil te staan bij de val van de Islamitische Khilafah Staat in 1924. Het verdient een zeker respect en aanzien bij de moslims. Dit jaar stond het in het teken van de Arabische Opstanden en de lijdensweg van het Syrische volk veroorzaakt door het Assad regime. Diverse deskundige sprekers waren uitgenodigd om deel te nemen aan de conferentie om de toekomst van de Islamitische wereld te bespreken en een oplossing te presenteren voor de diepe ellende die zich daar afspeelt. Echter deze politieke en intellectuele discours werd de moslims van België ontnomen door de conferentie een halt toe te roepen en het te verbieden.

Hizb ut Tahrir België heeft in het verleden vaker met succes conferenties en demonstraties georganiseerd met de goedkeuring van de Belgische autoriteiten en dat was tot nu toe nog nooit een probleem geweest. Sterker nog, bij verschillende evenementen is de dienstdoende politieleiding aanwezig bij de ordehandhaving altijd erg te spreken over onze georganiseerdheid, netheid en discipline. Dus een negatief advies van de politieleiding, zoals beweerd wordt, komt niet overeen met onze positieve ervaring met de politie. En zodoende hebben de woorden van de Burgemeester “ We kunnen de openbare veiligheid niet garanderen en dat biedt voldoende grondslag om de bijeenkomst te verbieden” geen enkele betrekking op ons want in al onze evenementen is de openbare veiligheid te allen tijde gewaarborgd gebleven en er heeft zich in al de jaren geen één enkel incident voorgedaan. Hoe is het dan mogelijk om dit non-argument aan te dragen om aan te tonen dat we een gevaar vormen voor de openbare veiligheid? Dit is niets meer dan gebakken lucht en smet op onze goede reputatie.

De geuite zorg van de burgemeester over de openbare veiligheid dient niet gezocht te worden bij ons, maar bij hen die een werkelijk gevaar vormen voor de Belgische samenleving. Namelijk zij die Islam en de moslims continue aanvallen en beledigen, en hiermee een breuk tussen moslims en niet-moslims teweegbrengen gebaseerd op haat en intolerantie. Die een hetze gemaakt hebben van de conferentie en middels leugens en verdraaiing angst hebben gezaaid in de harten van het Belgische volk. Kennelijk dermate, dat ook de burgemeester zich heeft laten verleiden door deze atmosfeer van intolerantie en angst.

Tot zover de argumentatie over veiligheid en wat betreft de kwestie van racisme en negationisme. Enkel de bewering racistisch te zijn maakt ons geen racist. Waar zijn de bewijzen hiervoor? Komt het voor in ons literatuur? Is er in België iemand van Hizb ut Tahrir hiervoor veroordeeld? Dit is een bewering dat hard gemaakt moet worden.

En betreffende de negationisme, welk geschiedkundig feit hebben we eigenlijk verdraaid of ontkent? Naar mijn weten ontkennen we geen een geschiedkundig feit. Of wordt er misschien hiermee bedoeld dat we de genocide van België in Congo erkennen? Of wordt van ons verwacht om deze geschiedkundige feit te ontkennen?

Zowel de veiligheidsargumenten als de racisme aantijging hebben geen basis. Het had de burgemeester op zijn minst gesierd, om alvorens tot een dergelijk besluit te komen, leden van Hizb ut Tahrir in België uit te nodigen om met hen een gesprek aan te gaan. Zodat van beiden hun kant van het verhaal belicht wordt en vervolgens een eerlijke mening gevormd kan worden in plaats van zich enkel mee te laten slepen in de hetze van extreemrechtse geluiden.

Dus de vraag waarom de conferentie geen doorgang mag hebben wordt bevestigd in de woorden van Joëlle Milquet, Minister van Binnenlandse Zaken, wanneer zij zegt “Burgemeester van Hasselt, Hilde Claes, heeft juridisch advies aan Binnenlandse Zaken gevraagd om de mogelijkheid te onderzoeken de bijeenkomst niet te laten plaatsvinden aangezien het om een zaal van de stad gaat…”

Hieruit blijkt dat de burgemeester vooringenomen is om de conferentie te verbieden en enkel advies vraagt om haar besluit te rechtvaardigen.

Graag zou ik haar de volgende vragen willen stellen: u zegt “… ik verbied deze bijeenkomst. Ik ben voorstander van het democratische gedachtegoed en veroordeel elke vorm van extremisme.” Is dit de democratie waar u voorstander van bent? Eén die zich eerder laat leiden door stemmingmakerij dan door harde bewijzen? Of één die garant staat voor de vrijheid van meningsuiting zolang het niet de moslims zijn met een Islamitische mening?

En tot slot zou ik haar willen zeggen: u heeft de moslims onrecht aangedaan door het recht van spreken van hen te ontnemen, en hiermee heeft u niet ons maar enkel uw liberaal democratisch gedachtegoed in diskrediet gebracht.

Okay Pala

Lidvertegenwoordiger van Hizb ut Tahrir Nederland

 

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.hizb-ut-tahrir.info

Centraal Media Bureau van Hizb ut Tahrir

Algemeen

Amerika, Europa & Australië

Midden-Oosten & Noord Afrika

Azië