×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 574 niet laden

TwitterFacebookGoogle+    A+A  A-                                                                                                                                                                                                                        Contact - Links - Persmap      

Menu

Gruwelijke misdaden begaan door de Russische veiligheidsdiensten

 

Op 8 april 2011 werd Mansoer Maratovich Sjariepov gearresteerd door de FSB agenten (Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie) wegens verdenking van deelname aan de politieke partij Hizb ut Tahrir welke illegaal is in de Russische Federatie. Sjariepov werd naar een isolatieafdeling voor onderzoek gebracht. Sjaripov heeft tijdens zijn hechtenis op de isolatieafdeling van de gevangenis, herhaaldelijk klachten ingediend wegens de grove schendig van zijn rechten tijdens de hechtenis. Ook de onderzoekende autoriteiten hebben zijn rechten in die periode ernstig geschonden.

Op dinsdag 6 september 2011 heeft de rechtbank in het Russisch deelgebied Kierov van Ufa een klacht van Mansoer Sjariepov geaccepteerd op basis van het wetsartikel 125 van de Russische Federatie Criminele Procedurele Code. De rechtbank gaf het bevel om een gerechtelijk onderzoek uit te voeren zodat er geen misdaden tegen Sjariepov begaan konden worden tijdens het verloop van het onderzoek.

Op donderdag 8 september werd Mansoer Sjaripov gemarteld op bevel van de gevangenisdirecteur genaamd Talalov.

Het volgend rapport is opgesteld door de Openbare Monitoring Comité van de Republiek van Basjkirostan en het rapport geeft de zaak gedetailleerd weer.

 

9 september 2011

Het Openbaar Monitoring Comité (OMC) van de republiek van Basjkirostan voert sociale controle uit uitgevoerd om zodoende de rechten van gedwongen gevangenen te waarborgen. Het comité helpt tevens gerechtelijke gevangenen. Het OMC heeft een aanvraag van V. Sharipova onderzocht omtrent de martelingen van Mansoer Sjaripov. Het comité heeft vervolgens een speciaal onderzoek uitgevoerd m.b.t. de mensenrechten in op de onderzoeksafdeling van de isoleergevangenis. Pavel Nechaev en Dimitri Chuvilin zijn leden van het OMC.

 

Bevindingen van de Commissie

Mansoer Sjariepov, geboren op 3 maart 1988, wordt gevangen gehouden in de ondervragingsafdeling van de isoleergevangenis afdelingnummer 13/1 van de Hoofd Directoraat van Federale Dienst voor de Executie van Doodstraffen in Rusland in de Republiek van Basjkirostan (gevestigd in Dostoevski straat 39, Ufa). Hij wordt op basis van wetsartikel 282 van de Russische Federatie Criminele Code verdacht van het organiseren van extremistische activiteiten. Mansoer Sjariepov heeft lichamelijke verwondingen aan zijn hoofd, nek, schouders en polsen. Delen van zijn lichaam zijn vanaf zijn middel naar beneden toe verkleurd tot grote donkere violet en bruine kneuzingen. Hij heeft geen ondergoed, zijn T-shirt is gescheurd en hij kan niet zitten. Hij heeft moeite met ademen en hij houdt zijn linkerhand constant onder zijn linkerborst omdat hij last heeft van de pijn op die plek.

Volgens Sjariepov heeft hij op 8 september 2011 om 10 uur in de ochtend een vertrouwelijk overleg gehad met zijn advocaat daarna is zijn advocaat uit de kamer weggestuurd. De advocaat mocht Sjariepov sindsdien niet meer bezoeken. Gedurende de afwezigheid van de advocaat, is een officier van de Hoofd Directoraat van Federale Diensten voor Executie van Vonnissen (zijn naam is onbekend) naar Sjaripov gekomen. Het Hoofd van het Directoraat heeft een situatie in scene gezet waarin Sjaripov met zijn schouder een officier zou hebben geduwd. Daarna werden de andere burgers die ook aan het wachten waren voor hun afspraken uit de kamer weggebracht. Vervolgens kwamen zes officieren van de Federale Diensten van Executie Vonnissen de kamer binnen. Zij hebben Sjariepov handboeien omgedaan en ze hebben hem verplaatst naar een andere afdeling van de gevangenis waar hij ongeveer twee uren verbleef. Toen de deur van de gevangenis werd geopend, zag Sjariepov Talalov, wie het hoofd is van het onderzoekensafdeling van de isolatiegevangenis nr. 13/1 (een onderdeel van) het Directoraat Federale Dienst van Rusland in de Republiek van Basjkirostan. Sommige mannen van de Federale dienst waren gekleed in burgerkleding op de gang aan het wachten. Talalov gaf hen het bevel om maatregelen te nemen tegen Sjariepov nadat de deur was gesloten.

Na een tijd kwamen 10 tot 15 officieren van de Federale Dienst de gevangenis binnen. Onder hen waren Makoshin en Kostyukov ook aanwezig. Zij kwamen de gevangenis binnen en begonnen Sjariepov terwijl hij op de grond lag te slaan. Polischuk, een vicedirecteur van politieke indoctrinatie en de isolatiegevangenis voor onderzoek, heeft de officieren bijgewoond zonder deel te nemen aan het geweld maar ook zonder het te stoppen. Officieren van de Federale Dienst zeiden dat het geweld werd gebruikt vanwege de vele klachten van verschillende officieren die tegen Sjariepov zijn ingediend. Rubberen wapenstokken werden gebruikt en Sjariepov werd een uurlang geschopt. Toen hebben zij hem naar de gevangenis gestuurd om zijn haar te knippen. En dit hebben zij op een gewelddadige wijze gedaan. Ze hebben geprobeerd om een belachelijk uiterlijk voor Sjariepov te maken. Wederom is Sjaripov buiten bewustzijn geraakt tijdens de knipbeurt en de doktor werd erbij geroepen. De doktor heeft Sjaripov gereanimeerd door ammoniak te gebruiken. Nadat de knipbeurt bij Sjaripov is gedaan, is hij geplaatst in een kamer voor een persoonlijke inspectie waar hij weer werd geslagen. Officieren van de Federale Dienst hebben Sjaripov’s broek afgepakt en ze hebben hem bevolen om een verklaring af te leggen waarin hij beweert dat hij een officier van de Federale Dienst heeft aangevallen. Ook hebben zij hem bevolen om een document te ondertekenen waarin Sjariepov medewerking zal verlenen aan de organisatie. Zij hebben hem bedreigd met seksuele aanranding, door hem te besmeren met hun ontlasting en door hem te verplaatsen naar een gevangenisafdeling voor homoseksuelen. Sjariepov schreef de documenten maar legde uit aan de leden van de Openbare Monitoring Comité dat hij die niet heeft geschreven met zijn eigen handschrift en niet getekend met zijn handtekening.

Daarna hebben de officieren van de uitvoerende afdeling van de Federale Dienst besloten om Sjaripov te verplaatsen naar een gevangenis waar hij niet eerder is geweest. Sjariepov specificeerde dat al het bewijsmateriaal is vastgelegd op videobeelden van het cameratoezicht en de aanwezige getuigen. Sjariepov heeft verzocht om de namen van deze getuigen niet te noemen in dit document. Die getuigen kunnen de verwoorde materialen bevestigen. De ondervraging van Sjariepov werd uitgevoerd samen met Aufaz Kasjkinbaev, een medewerker van het hoofd van het Openbaar Ministerie van de Republiek van Basjkirostan. De aanvraag bij het comité werd samen met Aufaz ondernomen.

Polischuk is een vicepresident voor politieke indoctrinaties van de isolatiegevangenis voor onderzoek nr. 13/1 van het Hoofd Directoraat van Federale Diensten voor de Uitvoering van Vonnissen (DFDUV) gevestigd aan Dostoevsky st. 39 Oufa. Polischuk heeft de aantijgingen van Sjaripov ontkend. Polischuk zei dat die gebeurtenissen nooit hebben plaatsgevonden.

 

Lid van Openbare Monitoring Comité van de Republiek van Basjkirostan Nechaev P.

Lid van Openbare Monitoring Comité van de Republiek van Basjkirostan Chuvilin D.

 

Media Bureau van Hizb ut Tahrir Rusland

Het bovenstaand document is een conceptvertaling vanuit het Russisch.

Algemeen

Amerika, Europa & Australië

Midden-Oosten & Noord Afrika

Azië