Logo

Nieuws & Commentaar: Seculier-democratische Politiek zorgt alleen maar voor het lijden van de vrouw – zelfs met meer vrouwen in de politiekCentraal Media Bureau

   
H. 7 Radjab 1436 Nummer: 1436 NH/036

M. 26-04-2015

 


Nieuws en Commentaar

Seculier-democratische Politiek zorgt alleen maar voor het lijden van de vrouw – zelfs met meer vrouwen in de politiek

Nieuws:

Turkije tracht de status van de vrouw in de politiek te verbeteren door middel van het seculier kapitalisme dat de vrouw juist heeft vernederd. Meryem Göka, de vice voorzitter van de vrouwenafdeling van de Turkse AK Partij, die meer dan vier miljoen leden telt, was een van de vrouwenrechtenexperts die bijeen kwamen bij het Europees Parlement om de politieke participatie en rechten van vrouwen in Europa en de moslimwereld te bespreken. “Wij werken aan vrouwenkwesties en het doel de standaarden van de vrouw te verbeteren en meer zichtbaar te maken in de politiek", zei Göka. “We willen dat ze (de vrouwen) meer effectief vertegenwoordigd zullen worden in de (opkomende) verkiezingen (van juni)” voegde ze eraan toe. “Tenminste éénderde van de parlementariërs zou vrouw moeten zijn.”

(Bron: http://www.dailysabah.com/politics/2015/04/23/turkey-seeks-to-improve-womens-status-in-politics)

 

Commentaar:

In 2011 was het aantal vrouwelijke kandidaten in totaal 268 van alle vier partijen, echter voor de komende verkiezingen is het aantal nagenoeg verdubbeld tot 528 waarvan de AK Partij 99 vrouwen leverde, de HDP 268, de CHP 103 en de MHP 58 vrouwelijke kandidaten. Voornamelijk de bekende namen die allen slachtoffer waren van de postmoderne coup van 28 februari zoals advocate Fatma Benli, Dr. Leyla Şahin Usta and Ravza Kavakçı, zijn vanonder de meest prominente kandidaten op de lijst van de AK Partij. Ook de HDP (pro-Koerdische Democratische Volkspartij) kan paraderen met een beroemde 28 februari naam: Hüda Kaya.

Turkije belooft de standaard van de vrouw te verhogen door hen meer zichtbaar te maken in politiek; de seculier democratische kapitalistische politiek welke de vrouwen van deze Oemma is opgelegd  na de opheffing van de islamitische heerschappij, de Khilafah. Echter, al de vernederingen die de vrouw doorstaan heeft gedurende de laatste negentig jaren van kapitalistische seculiere democratische heerschappij zijn veroorzaakt door diezelfde door de  mensen gemaakte systemen. Wie kan hier beter over spreken dan de nieuwe prominente kandidaten van de AKP en HDP? Vooral indien zij wensen zich in te spannen voor de rechten en levensstandaard van vrouwen in Turkije zouden ze duidelijk moeten zien dat de opheffing van het hidjaab verbod in publieke ruimten, het schenken van meer politieke rechten aan vrouwen en dergelijke, hebben het algemene uiterlijke plaatje veranderd echter hebben in geen geval bijgedragen aan het welzijn van het leeuwendeel van de Turkse vrouwen. Toenemende mate van geweld tegen vrouwen, vrouwenmoord, toenemende prostitutie, toenemende mate van vrouwen die slecht betaalde banen hebben onder niet-acceptabele omstandigheden en meer, worden niet alleen besproken in Turkije maar in de gehele wereld. Iedere democratische seculiere staat heeft dezelfde ziekten in dezelfde stijgende aantallen. Daarom is de kern van het probleem absoluut niet het tekort aan vrouwen in de politiek. Echter is het de manier van politiek  bedrijven die de vrouwen misbruikt om het kapitalistisch systeem in stand te houden. Zolang dit falende, corrupte door mensen gemaakte systeem niet ontworteld wordt zal er niets veranderen voor de vrouwen in Turkije noch ergens anders in de moslimwereld. Dit systeem behoort vervangen te worden door Islam zoals dit bevolen is door de Heer der Werelden, waar de politiek geordend wordt volgens de Koran en Soenna en waar de vrouw een belangrijk aandeel heeft in de rechten en plichten die Allah gegeven heeft aan de vrouwen, mannen en kinderen in de gehele Islamitische Staat. Enkel dan zullen de rechten en status van de vrouw weer floreren zoals dit altijd het geval is geweest onder de heerschappij van de Khilafah Staat.

 

Geschreven voor het Centrale Media Bureau van Hizb ut Tahrir

Zehra Malik

 

Hizb ut Tahrir Nederland