TwitterFacebookGoogle+    A+A  A-                                                                                                                                                                                                                        Contact - Links - Persmap      

Menu

zondag 22 februari 2015

Geslaagde conferentie 'Moslims in Nederland, tussen assimileren en ‘oprotten'

Hizb ut Tahrir Nederland organiseerde op zondag 22 februari 2015 de conferentie ‘Moslims in Nederland, tussen assimileren en ‘oprotten’. Alhamdoe lillaah het was een zeer geslaagde lezing en de broederlijke atmosfeer was wederom duidelijk te merken. Nadat het spits werd afgebeten met een recitatie uit de Koran, werd er aangevangen met de eerste lezing.

De eerste spreker, Mikail abu Aaïsyah heeft een uitvoerige analyse gegeven van het Nederlands beleid ten aanzien van de Moslims sinds zij hier naartoe zijn gekomen als ‘gastarbeiders’. Op basis van verschillende beleidsnota’s heeft de spreker laten zien hoe de Nederlandse overheid zich heeft opgesteld (totaal anders in de jaren ’60 in vergelijking met vandaag de dag). Het beleid is in drie fases veranderd van ‘vrijheid’ en ‘behoud van de eigen cultuur van de Moslims’ naar ‘integratie’ en assimilatie.

Okay Pala, mediawoordvoerder van Hizb ut Tahrir Nederland was de tweede spreker. Een van de belangrijkste punten die Okay Pala meegaf is dat wanneer de overheid spreekt over integratie zij eigenlijk doelt op assimilatie. Er is namelijk geen sprake van compromis tussen de overheid en de Moslims als minderheid om te spreken van integratie. Vervolgens heeft hij uiteengezet welke instrumenten de overheid inzet om het assimilatieproces te versnellen. Hij beargumenteerde dat, met name de politieke deelname aan de seculier liberaal democratie en de introductie van een `Nederlandse Islam` twee belangrijke instrumenten zijn. De assimilatie van de overheid is vooral geconcentreerd op het ontnemen van de Islamitische identiteit. Daarom heeft Okay Pala uitvoerig aandacht besteed aan het concept identiteit en het belang van het behouden en verkondigen van onze identiteit.

De derde spreker, Kamal abu Zaid heeft het gehad over het streven naar het behouden van de Islamitische identiteit en het belang van standvastigheid in Islam, ongeacht hoe moeilijk de situatie is. Daarbij haalde hij verschillende overleveringen aan van de Profeet (saw) en Sahaba (ra), die zelfs tot het punt van sterven huilden omwille van Allah (swt) en niet uit vrees voor eigen leven.

 

De conferentie werd afgesloten met een interessante vraag - en antwoordsessie. De aanwezigen uit het publiek, hebben verdiepende vragen gesteld over de behandelde onderwerpen. 

zondag 22 februari 2015

Algemeen

Amerika, Europa & Australië

Midden-Oosten & Noord Afrika

Azië